KAD ĆE KRAJ?

Epidemiolog Venus: ‘Nažalost, propustili smo povijesnu priliku‘

Na pitanje ima li opravdanja za više od 20 posto zdravstvenih djelatnika koji se nisu cijepili, Venus kaže: ‘Kratko i jasno - nema‘
Dr. Miroslav Venus
 Kristijan Toplak

O tome koliko je pandemija utjecala na liječenje kroničnih bolesnika, za Novu TV je govorio dr. Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske.

Na pitanje ima li opravdanja za više od 20 posto zdravstvenih djelatnika koji se još uvijek nisu cijepili, Venus je odgovorio: "Kratko i jasno - nema".

"Volim se ograditi pritom kad kažem da nema opravdanja, ne mislim na one osobe koje iz opravdanih medicinskih razloga imaju određenu kontraindikaciju pa se zbog toga ne mogu cijepiti", kazao je Venus.

"Mi svi ostali, a to znaju svi zdravstveni djelatnici, se trebamo cijepiti kako bi zaštitili osobe koje bi se cijepile, ali ne mogu iz medicinskih razloga. Pozivam sve zdravstvene djelatnike, ali i nezdravstvene koje rade u socijali i slično, da se cijepe jer boljeg i kvalitetnijeg oruđa - nemamo", poručio je.

Kad bi pandemija mogla završiti

Na pitanje ima li saznanja kad bi pandemija mogla završiti, Venus kaže da ima puno stručnjaka koji to matematički predviđaju.

"Matematika je jedno, život je drugo. Recimo, kad bi se ljudi u što većem broju odazvali da se procijepe i kad bi visoku razinu procijepljenosti postigli što prije da ne damo virusu mogućnost nastajanja novih sojeva, mislim da bi uz jedan dio procijepljenih i dio prokuženih, koji su preboljeli, možda bi se na proljeće mogli nadati da će doći kraj na određeni način", objasnio je Venus.

"Kraj u punom smislu - teško je reći hoće li ikada doći. Moramo nastaviti suživot s virusom, ne možemo više, nažalost, ići na 'zero COVID' scenarij jer smo propustili povijesnu priliku da u kraćem vremenskom razdoblju dostignemo visoke cijepne obuhvate i da postignemo kolektivni imunitet", objasnio je Venus.

O trećoj dozi

Što se tiče treće doze, kaže da nam slijedi. "Ja se iskreno nadam da će stići booster koji bi prvo trebao ići za imunokompromitirane i sve one koji imaju neke kronične bolesti. Tu smo i mi, zdravstveni djelatnici, posebno oni na prvoj crti koji dolaze u kontakt s pacijentima", dodao je.

Ali se iskreno nadam da će što prije doći i novo, redizajnirano cjepivo, koje će u sebi sadržavati antigene predominantnih sojeva SARS CoV-2 virusa, nešto slično kao što se svake sezone cijepimo protiv gripe, s cjepivom koje je aktualno za tu sezonu. Booster doza je u svakom slučaju poželjna", zaključio je Venus za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 18:06