U MREŽI PRVOG

Epidemiologinja: ‘Bilo bi najbolje da Hrvatska kupi rusko cjepivo postupkom preko EMA-e‘

Europa je prema Sputniku V bila skeptična dok nije bilo rezultata istraživanja, a sada je situacija drugačija, kaže Iva Pem Novosel
  
 Mohammed Abed/AFP

U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' govorilo se o mogućnosti kupovine ruskog cjepiva za Hrvatsku te o mutacijama koronavirusa.

Virusni imunolog Stipan Jonjić kaže da virusi mutiraju stalno, čime gube prednost ili ju pak stječu. Oni virusi koji mutacijama steknu prednost, brže se šire u populaciji, a takav je britanski soj koronavirusa. Možemo očekivati i više desetaka mutacija.

- To nije ništa neobično, ali svi smo se nadali da se to neće tako snažno dogoditi, ali vidimo da se to sada događa, kaže Jonjić i dodaje da su mutacije virusa prirodni proces i dio evolucije virusa.

I dalje se vjeruje da cjepivo djeluje na sve do sada otkrivene sojeve virusa, no upitan je jedino južnoafrički soj, rekla je za HRT epidemiologinja iz HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Ipak, Pem Novosel očekuje da će i na taj soj cjepivo djelovati, zbog nadogradnje cjepiva. Kada je riječ o ruskom cjepivu, epidemiologinja kaže da je proizvođač objavio da je njegova učinkovitost veća od 90 posto.

Europa je prema Sputnjiku V bila skeptična dok nije bilo rezultata istraživanja, a sada je situacija drugačija. Čeka se da proizvođač ruskog cjepiva preda dokumentaciju kako bi o njemu mišljenje dala i EMA. Pem Novosel ističe da bi bilo bolje da se i rusko cjepivo nabavlja na razini EU, a ne da ga nabavlja svaka zemlja posebno. Hrvatskoj bi, ističe, bilo najjednostavnije nabaviti to cjepivo direktnim uvozom.

- Pokrenut je zahtjev proizvođaču za interventnim uvozom, samo se još čeka odgovor. Ako cjepivo ide centraliziranim postupkom preko EMA-e, onda je naravno EMA odgovorna, odnosno sam proizvođač, a ako se ide s pojedinačnim interventnim uvozom odnosno registracijom u pojedinoj zemlji onda je primjerice HALMED odgovoran za pojavu nuspojava. To je vrlo nezgodno kada se radi o novim cjepivima, kaže Iva Pem Novosel za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:35