SANJA KUREČIĆ FILIPOVIĆ

Epidemiologinja HZJZ-a bi uvodila strože mjere: ‘Nadam se da će necijepljeni razmišljati o odgovornosti prema djeci‘

Kurečić Filipović upozorila je da je delta varijanta u cirkulaciji s udjelom od 77 posto u Hrvatskoj
Testiranje na koronavirus, Ilustracija

 
 Zeljko Puhovski/Cropix

Delta varijanta koronavirusa dominira, ne samo u Europi, nego i u Hrvatskoj gdje je u cirkulaciji s udjelom od 77 posto, upozorila je u subotu epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović koja ne isključuje pooštravanje epidemioloških mjera ako se broj zaraženih bude povećavao.

Svjedoci smo kontinuiranog rasta u zadnjih mjesec dana. Možemo to pripisati i velikom priljevu stranih turista i povećanom druženju ljudi, ali ulazimo u razdoblje jeseni gdje će virus imati druge pogodujuće čimbenike. Mjere ne samo da moraju opstajati, a možda će se i pooštravati, rekla je za HRT epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Istaknula je da će se - ako se broj zaraženih poveća - morati razmišljati o pooštravanju epidemioloških mjera.

Kurečić Filipović upozorila je da je delta varijanta u cirkulaciji s udjelom od 77 posto u Hrvatskoj te je pozvala građane da se pridržavaju mjera zaštite, a nada se da će se povećati broj cijepljenih protiv zarazne bolesti covid-19.

Kampanja se kontinuirano provodi i očekujemo da će se nakon povratka s godišnjih odmora interes za cijepljenje povećati, po povratku će vjerojatno razmišljati o odgovornosti koju snose prema djeci koja polaze u školu i vrtiće. Nadamo se da ćemo kao odgovorni odrasli ljudi, a i starija populacija, povećati svoj interes i cijepiti se, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović.

Uoči blagdana Velike Gospe, pozvala je hodočasnike da se pridržavaju mjera vezanih za javni prijevoz te da se u objektima u kojima će biti obredi pridržavaju mjera fizičke distance i nošenja maske ako su u zatvorenom.

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 367 osoba od 9194 testiranih u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1782, na bolničkom je liječenju 192 pacijenata, od kojih je 20 na respiratoru.

Zaključno s 13. kolovoza utrošeno je 3.166.258 doza cjepiva, a cijepljeno je je 41,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 49,7 posto odraslog stanovništva.

Na dan 13. kolovoza utrošeno je 8244 doza cjepiva, a od toga je 3575 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 13. kolovoza 1.678.479 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.546.645 osoba (1.487.779 osoba cijepljeno s dvije doze te 58.866 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 45,87 posto odraslog stanovništva.

Nacionalni stožer jučer je donio odluke o produljenju epidemioloških mjera do kraja kolovoza. Odnose se na nošenje maski, rad trgovina, ograničavanje okupljanja, javni prijevoz, mjere na granicama te one za Jadran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:48