DIJANA MAYER

Epidemiologinja HZJZ-a: ‘Broj zaraženih mogao bi biti i veći, prilagođene mjere već za nekoliko dana‘

‘Brojke novooboljelih su očekivane nažalost jer vidimo kako je bilo u ostalim zemljama, tako očekujemo i kod nas‘, rekla je Mayer

Dijana Mayer

 Ronald Gorsic/Cropix

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer rekla je tijekom razgovora za Hrvatsku televiziju da bi broj zaraženih koronavirusom SARS-CoV-2 u narednim danima mogle biti i veće od rekordnih 9058 slučajeva koji su zabilježeni u četvrtak.

- Danas imamo rekordan broj, to je posljedica okupljanja i brzo širenjga omikrona. Brojke novooboljelih su očekivane nažalost jer vidimo kako je bilo u ostalim zemljama, tako očekujemo i kod nas. U sljedećih nekoliko dana brojke bi mogle biti i veće - rekla je Mayer.

Velik je pritisak za testiranje.

- Molimo ljude za strpljenje, nije nužno da svi dođu drugi dan. Čeka se dva do tri dana. Čeka nam svima strpljenje da izdržimo sljedeći val - rekla je epidemiologinja za HRT.

Sada je pravo vrijeme da se pridržavamo postojećih mjera, rekla je Mayer i dodala da će se mjere prilagođavati ovisno o tome kakva će biti situacija u sljedećim danima odnosno kakva će biti u pojedinoj županiji.

Potvrdila je kako prilagođene mjere možemo očekivati već za nekoliko dana.

- Vidjet ćemo ovisno o broju novooboljelih i pritisku na bolnički sustav - rekla je Mayer.

Na kraju je ponovila kojih se sve mjera treba pridržavati: "Držanje distance, pravilno nošenje maske, provjetravanje prostorija, pojačana osona higijena i cijepljenje. Tko se nije cijepio prvom dozom, otići se cijepiti. Tko je dobio dvije doze, obvezno dobiti docjepnu dozu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:26