VRIJEDI OD DANAS

Epidemiologinja HZJZ-a o detaljima novog pravila kojim je samoizolacija skraćena na 10 dana

Bliski kontakti koji su u samoizolaciji, a nemaju simptome, mogu 11. dan izaći iz samoizolacije, kazala je epidemiologinja
 Ivo Ravlic/Cropix

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer za N1 je objasnila što s građanima kojima je izrečena mjera samoizolacije od 14 dana koja još uvijek traje, a s obzirom na novo pravilo prema kojemu je samoizolacija skraćena na 10 dana, a koje vrijedi od danas.

- Bliski kontakti koji su u samoizolaciji, a nemaju simptome, nemaju temperaturu niti druge suspektne simptome te se osjećaju dobro, mogu 11. dan izaći iz samoizolacije. Njihov liječnik može im zatvoriti bolovanje te od 11. dana mogu ići na posao - kazala je.

Dodala je da se ako osjete bilo kakve simptome moraju javiti liječniku te ne smiju izaći iz samoizolacije.

- Posla ima jako puno, sigurna sam da ćemo izdržati. Pozivamo građane i apeliramo na njih - budite nam suradnici, partneri, da spriječimo širenje bolesti.

Mjere kojih se treba držati su samo tri i vrlo su jednostavne - držanje razmaka od dva metra, redovito pranje ruku te pravilno nošenje maski. Molimo građane, pridržavajte se uputa, olakšajte sebi, nama, da ostanemo što više zdravi - kazala je Mayer za N1.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, prekidu izolacije i karanteni.

Prema novim kriterijima samoizolacija osobe, koja je bliski kontakt oboljele osobe se skraćuje s dva tjedna na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj u boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe. Kod njih karantena ostaje 14 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 12:08