GORANKA PETROVIĆ

Epidemiologinja HZJZ: ‘Novog cjepiva neće biti puno jer će dolaziti vrlo sporo‘

Kazala je da će cjepiva kao što su cjepiva Pfizera i Moderne, kao i svaki novi lijek biti podvrgnuti tzv. postupku pojačanog praćenja
Epidemiologinja Goranka Petrović
 HRT

Epidemiologinja Goranka Petrović, voditeljica odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" da je razumljiv otpor ljudi prema novom cjepivu, jer se radi o cjepivu koje je brzo razvijeno.

Dodala je kako se malo zna o samom virusu, pa niti godinu dana. Petrović je naglasila kako novog cjepiva neće biti puno na raspolaganju, jer će dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci.

- Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa nažalost imati i smrtni ishod - kazala je epidemiologinja.

Komentirala je cjepivo Pfizera i Moderne, te istaknula kako su ta cjepiva rađena relativno novim tehnologijama, ali te se tehnologije koriste već petnaestak godina u genskoj terapiji pojedinih tumora. Dodala je kako je prvi puta cjepivo proizvedeno s tim tehnologijama. Petrović je kazala kako cjepivo ne mijenja naš gen.

Epidemiologinja Petrović kazala je da za sada imamo podatke o sigurnosti cjepiva, te da je sigurnosni profil jako dobar.

- Međutim, sigurnosno praćenje osoba koje su primile cjepivo je dvije godine, te će rezultati tada biti objavljeni. Ne očekujemo da se nakon par godina jave neke nuspojave, ali valja biti jako oprezan - kazala je.

Dodala je da će cjepiva kao što su cjepiva Pfizera i Moderne, kao i svaki novi lijek biti podvrgnuti tzv. postupku pojačanog praćenja. Petrović ne naglasila da je cijepljenje neobavezno, te da je to dobra odluka. Istaknula je kako su procjene da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva da bi se zaustavilo širenje zaraze virusom.

- No, to je procjena za koju se ne zna koliko je točna, s obzirom na to da za sada nemamo podatke u kojoj mjeri cjepivo štiti od prijenosa, transmisije - kazala je.

Petrović je za HRT kazala kako je broj zaraženih u Hrvatskoj od koronavirusa teško procijeniti, jer je veliki postotak zaraženih osoba u odnosu na testiranja, te to znači da je virus široko uspostavljen odnosno njegova cirkulacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 02:58