SANJA KUREČIĆ FILIPOVIĆ

Epidemiologinja o Miloševiću koji je obolio i nakon dvije doze cjepiva: ‘To mi zovemo neuspjehom cijepljenja‘

‘Na preko 700 tisuća doza cjepiva utrošenih do sada u Hrvatskoj, kod samo 58 osoba zabilježeno je da su pozitivni nakon dvije doze‘
Boris Milošević
 Srdjan Vrancic/Cropix

Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, kazala je za HRT da su brojke novozaraženih u Hrvatskoj i dalje vrlo visoke te da se ne može sa sigurnošću reći hoće li one padati ili rasti, iako je ovaj tjedan oko dva posto manje zaraženih nego prošli tjedan.

- Što se tiče cjepiva, sljedeći tjedan planira se preko 95 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, preko 21 tisuću doza Modernina cjepiva, također se očekuje i AstraZenecino cjepivo u dozama od preko 140 tisuća, kazala je, dodavši kako je trebalo doći i 12 tisuća doza prve isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, ali oni su smanjili isporuku na šest tisuća doza.

Jučer je stigla vijest da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević pozitivan na koronavirus iako se cijepio dvjema dozama Pfizerova cjepiva. To je za njih očekivana pojava, kaže Kurečić Filipović.

- Naravno, očekivana u manjim brojkama kakve do sada i viđamo, dodaje. Naime, na preko 700 tisuća doza cjepiva utrošenih do sada u Hrvatskoj, samo je 58 osoba kod kojih je zabilježeno da su nakon primitka dviju doza bili laboratorijski potvrđeni PCR-om ili su razvili blage simptome, kazala je.

- To je vrlo mala brojka na ukupan broj utrošenih doza i to je nešto što nazivamo neuspjehom cijepljenja. Možemo ga računati negdje nakon dva tjedna od primitka obje doze. Ako se to doista dogodi, to prijavljujemo na obrascu za nuspojave kao neuspjeh cijepljenja. Znamo da cjepiva nisu sto posto učinkovita i da možemo računati na takve slučajeve.

Od sutra počinje cijepljenje u tvrtkama.

- Djelomično smo već u petak započeli s cijepljenjem turističkih djelatnika u Dubrovniku, krenuli smo i s cijepljenjem sigurnosnih službi - vojske, MUP-a. Nastavit ćemo s procjepljivanjem tih kategorija službi, ali isto tako tu će se uvrstiti i vatrogasci, kazala je poručivši da ono što i dalje gledaju kao prioritetno cijepljenje, a tiče se radnika organizacija, jesu prosvjetni i turistički djelatnici, kaže Kurečić Filipović za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 12:50