JUTARNJI DOZNAJE

Epidemiolozi i Stožer nisu skloni popuštanju mjera nakon 31. siječnja, doznali smo i razloge

Premijer Andrej Plenković i šef Stožera Davor Božinović jučer su poslali neusuglašene poruke
 Ronald Goršić/Cropix

Ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje bude povoljna, možemo očekivati popuštanje mjera, najavio je jučer premijer Andrej Plenković, no nije rekao eksplicitno kad to možemo očekivati i koje mjere bi bile prve na redu za popuštanje.

No, kako Jutarnji list doznaje neslužbeno, unatoč umirujućoj premijerovoj izjavi, popuštanja mjera još neće biti i gotovo je sigurno da će se i nakon 31. siječnja produljiti velika većina postojećih mjera. Epidemiolozi i Stožer, neslužbeno doznajemo, nisu skloni nikakvom popuštanju jer smatraju da toplije vrijeme moramo dočekati s niskim brojevima, a isto tako je i strah od zaraznijih sojeva prevelik.

Govore nam da je Irska od zemlje s najpovoljnijom situacijom naglo postala zemlja problem. Iako se stalno provlači da bi se djeca koja nastavu pohađaju online uskoro trebala vratiti u klupe, ni to, čini se, nije izgledna opcija. Naime, iako djeca dobro podnose virus, najnovija istraživanja pokazuju da jako šire zarazu, stoga su naši sugovornici skloniji tome da ipak škole budu zatvorene do daljnjeg. Ako i dođe do nekih popuštanja, ona će biti simbolična, i prema našim izvorima ipak je najizglednije da ćemo se do Uskrsa ipak čuvati uz stroge mjere.

Silazni trend

- Imamo ohrabrujući silazni trend, što je dobro. Tjedni prosjek pao je na razinu sredine listopada, broj preminulih je u padu, broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac koji smo imali prije mjesec dana. Mjere koje smo uveli i odgovorno ponašanje doveli su do preokretanja trendova i tako trebamo nastaviti. To smo uspjeli bez policijskog sata i zatvaranja u odnosu na druge zemlje i ako ovako nastavimo, to nam daje nadu da ćemo moći promišljati i o popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je i početak polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak - rekao je Plenković.

Činjenica je da je Hrvatska u povoljnijoj situaciji nego prije mjesec-dva, no u usporedbi s nekim europskim državama, poput Francuske, Austrije i Njemačke, koje uvode i najavljuju sve drastičnije mjere, naša država ne stoji tako dobro. Razlog sve strožih mjera strah je od novih sojeva. Iako nisu opasniji, činjenica da su 70 posto zarazniji stvara bojazan od neizdrživog pritiska na bolnice.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, oprezan je kad je riječ o popuštanju mjera pa tako govori da unatoč trenutačno povoljnom trendu epidemije, ne želi riskirati treći val te će se ići kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjenje broja zaraženih.

- Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali i da u dijelu zemalja koje nas okružuju teško možemo govoriti o tome da je situacija s epidemijom stabilna i da nam to sada otvara mogućnost za popuštanje mjera. Pogotovo s obzirom na upozorenja na potencijalni treći val epidemije, sigurno nećemo riskirati da se epidemiološka situacija na bilo koji način naglo uruši - rekao je Božinović i zaključio da ne može precizirati hoće li nakon isteka mjera 31. siječnja biti popuštanja, no ono što je sigurno, svaka mjera će se uz struku iznova proći prije bilo kakve nove odluke.

Nezadovoljne regije

Istarski Stožer civilne zaštite, koji je dosad više puta prvi odlučio da će pooštriti mjere, ali i popuštao kad su smatrali da je to potrebno, ovaj će tjedan početi komunikaciju s nacionalnim Stožerom o popuštanju mjera u Istri, gdje je epidemiološka situacija sve povoljnija. Čelni čovjek istarskog stožera Dino Kozlevac rekao je da razgovori još nisu počeli te nije htio komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da regionalni stožeri mogu predlagati samo strože mjere od onih koje su donesene na nacionalnoj razini.

- Mi bismo među prvim popuštanjima otvorili teretane. Prvo ćemo vratiti djelatnosti koje imaju utjecaj na kondiciju, život i rad. To prvo, a nakon toga stupnjevito i ostalo.

Vrlo smo oprezni jer situacija u nekim zemljama u susjedstvu nije dobra i ide se u zaoštravanje. Ne bismo voljeli smanjiti mjere pa da ih vrlo brzo moramo vraćati - kaže Kozlevac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 21:55