STALNO U KONTAKTU

Epidemiolozi: Podaci o zaraženima iz ovih zanimanja su primjer da maske uistinu štite

Od 204.512 osoba u sektoru trgovine, tek 0,066 posto je oboljelo, a 0,26 posto završilo u samoizolaciji
Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Od početka epidemije u Hrvatskoj od virusa covid-19 oboljela su 134 trgovca, a 538 ih je bilo u samoizolaciji. Riječ je o iznimno malom broju oboljelih ako se uzme u obzir nekoliko glavnih aspekata.

Prvenstveno, u Hrvatskoj je u kolovozu u sektoru trgovine na veliko i malo bilo zaposleno 204.512 osoba, što znači da je svega 0,066 posto njih oboljelo, a u samoizolaciji je završilo 0,26 posto ukupno zaposlenih u sektoru.

Kada se gleda udio oboljelih zaposlenih u trgovini, kojima je dijagnosticiran virus u odnosu na dosadašnji ukupni broj oboljelih, koji je jučer bio 15.136, jasno je da je svega 0,8 posto njih iz sektora trgovine.

Preko nosa i usta

Trgovina je jedno od zanimanja čiji su zaposlenici u stalnom kontaktu s velikim brojem ljudi. Od samog izbijanja epidemije, struka upozorava na drugi val, odnosno na jesen, hladnije dane i boravak u zatvorenim prostorima, koji bi mogli dovesti do značajnog povećanja broja oboljelih.

No, trgovci su cijelo vrijeme u zatvorenim prostorima, neovisno je li ljeto ili zima, a broj oboljelih je minimalan. Na pitanje zašto je to tako, epidemiolozi su složni: ključ je u nošenju maski.

Naime, i prije uvođenja obveze nošenja zaštitnih maski za građane, trgovci su ih nosili, a osim toga, ono što je najvažnije u većini slučajeva nose ih pravilno. Dakle, preko nosa i usta, što rezultira malim brojem oboljelih.

Osnovna pravila

Upravo zato epidemiolozi trgovce daju kao primjer da maske štite i da epidemiju itekako možemo držati pod kontrolom uz samo nekoliko osnovnih pravila, a to su maske, higijena i fizička distanca.

Još jedan primjer bliskog fizičkog kontakta, a s vrlo malo oboljelih su i frizeri. Njih je od početka epidemije oboljelo svega 51, dok je u samoizolaciji bilo 225 frizera. Zanimljivo je i da taksisti, koji dijele zatvoreni prostor s mušterijama u malom prostoru, nisu obolijevali. Od početka epidemije svega četiri vozača su zaražena, a 18 ih je bilo u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:11