NIŠTA OD DISTANCE

Epidemiolozi: Svi koji su se grlili po stožerima trebali bi 14 dana nositi maske

Stručnjaci preporučuju kako bi bilo dobro da svi oni koji su bili u stranačkim stožerima iduća dva tjedna ne posjećuju svoje starije
Stožer MOST-a
 Damir Krajač/Cropix

Nakon izborne noći u kojoj su se po izbornim stožerima svi grlili, rukovali, ljubili, jedni zbog uspjeha a drugi zbog utjehe, epidemiolozi kažu da za njih imaju ozbiljne preporuke.

Drže da bi svi oni koji su bili u nedjelju navečer na tim mjestima trebali idućih 14 dana nositi maske “za svaki slučaj”. Naime, teško da među njima nije bilo asimptomatskih prijenosnika koronavirusa i premda se sve uglavnom događalo na otvorenom, mogućnost zaraze bila je znatno povećana. Pjevalo se, glasno govorilo, a sve bez ikakve distance, što je idealno za kapljični prijenos Covida-19. Nošenjem maski čak bi za 70 posto smanjili rizik da zaraze nekog u svojoj blizini.

image
Stožer MOST-a
Damir Krajač/Cropix

Okupljanja

Također, kažu epidemiolozi, bilo bi dobro da svi oni koji su bili u stranačkim stožerima nekoliko sati, iduća dva tjedna ne posjećuju svoje starije kako ih ne bi zarazili koronavirusom. I glavni hrvatski epidemiolog doc. dr. Krunoslav Capak rekao je jučer da je u izbornoj noći bilo odstupanja od preporučenih epidemioloških mjera te da su “stvari izbjegle kontroli” u većini izbornih stožera.

Premda je jučer zabilježeno 69 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, zasad neće biti pooštravanja epidemioloških mjera, ali je Capak ipak preporučio da se izbjegavaju velika okupljanja i da se u zatvorenim prostorima nose maske.

Kao potencijama mjesta češćih zaraza posljednjih dana identificirana su velika obiteljska okupljanja, primjerice vjenčanja, krstitke, pa i rođendani na kojima se okuplja velik broj ljudi, a s kojih je posljednjih dana krenulo nekoliko na to da su obiteljska okupljanja mjesta potencijalnog rizika, moguće je da će biti novih preporuka vezanih uz broj ljudi i podizanje mjera zaštite na takvim okupljanj n Mihaljević”.

image
Stožer HDZ-a
Goran Mehkek/Cropix

Preporuke

I ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da se razmatra situacija oko obiteljskih okupljanja, odnosno povećanog rizika za širenje koronavirusa s tih mjesta.

“Zasad kontroliramo situaciju, žarišta se epidemiološki obrađuju, a jedna od preporuka za građane je da ne putuju u zemlje gdje bukti epidemija”, rekao je jučer dr. Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Vladi na kojem se raspravljalo o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Među ostalim, naglašeno je da se moraju osigurati dovoljne količine zaštitne opreme kako bi se eventualno pogoršanje situacije s koronavirusom na jesen dočekalo spremno.

Naime, očekuje se povećana potražnja za maskama koje će biti nužne u svim zatvorenim prostorima. Osobito se mora osigurati dovoljna količina opreme za zdravstvene djelatnike. Capak je naglasio da zasad ne prijeti nestašica maski, odnosno da ih u rezervama ima dovoljno za dulje razdoblje.

image
Stožer HDZ-a
Goran Mehkek/Cropix

Granice

Također je rekao da će nova školska godina vjerojatno početi normalno, odnosno da će učenici na jesen biti u školama, a studenti na fakultetima.

“Što se tiče Slovenije, s tom ćemo državom intenzivirati razgovore na stručnoj razini o njihovim kriterijima i tretmanu hrvatskih građana koji prelaze njihovu granicu. Vjerujemo da se naša epidemiološka situacija neće pogoršavati i da bi intenzivnija razmjena informacija između naša dva zavoda za javno zdravstvo bila korisna”, rekao je Capak. Dodao je da se zasad ne razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Srbijom, ali se budno prati situacija.

“Bude li potrebno, uvest ćemo mjere samoizolacije za one koji dolaze iz te zemlje”, objasnio je Capak.

Sve u svemu, čini se da će ubuduće život s koronom biti vrlo dinamičan jer će se neke odluke, umjesto na nacionalnoj razini, morati donositi na lokalnoj i prilagođavati se epidemiološkoj slici. Naime, otvaranja i zatvaranja ovisit će o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji na određenom području. Primjerice, neke od županija možda nemaju velik broj zaraženih, a druge imaju pa onda i epidemiološke mjere mogu biti različite. U ovom trenutku svi su domovi za starije i nemoćne zatvoreni za posjete, a korisnici ne smiju izlaziti.

image
Stožer Stranke s imenom i prezimenom
Ranko Šuvar/Cropix

Pod kontrolom

“Ako na nekom području imamo stabilnu situaciju i mali broj zaraženih ili ih uopće nema, onda bismo morali razmisliti da za početak dozvolimo posjete jedanput tjedno dvadesetak minuta, odnosno da se s obitelji mogu naći na otvorenom u krugu doma. Za one koji su u stacionaru, odnosno nisu pokretni, posjeti bi trebali biti u njihovoj sobi sa svim mjerama zaštite”, predlaže epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić, član Vladina znanstvenog savjeta za kontrolu koronavirusa.

Dodaje da sve više znanja o Covidu-19 omogućava i brže prilagođavanje mjera pojedinim situacijama. Očito je da će se s koronom morati postupati upravo tako da se prilagođavamo iz dana u dan, odnosno da se mjere ukidaju ili vraćaju više ili manje kako bi se širenje virusa držalo pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:40