SPORNA EMISIJA

EPILOG AFERE NA PRISAVLJU Otkaz Hloverki Novak-Srzić i Elizabeti Gojan: 'Neovlašteno su javno istupale i nanijele štetu HRT-u'

Do ovoga je došlo zbog neovlaštenog istupanja u javnost i štete koje su time prouzročile HRT-u.
 CROPIX

Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić vrlo će vjerojatno dobiti otkaz na HRT-u.

Rezultat je to afere koja je na Prisavlju buknula nakon inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, HRT je ranije analizom sporne emisije inauguracije predsjednice RH utvrdio da se radilo o “profesionalnom propustu izazvanom nedovoljnom pripremljenošću urednice osebujnog stila”.

Jutarnji list je već pisao da Hloverki, Elizabeti Gojan, ali i Jozi Barišiću prijeti izvanredni otkaz zbog medijskih istupa i izjava u povodu spomenute TV emisije, koju je uređivala i vodila Elizabeta Gojan.

Hloverka Novak-Srzić jedna je od potpisnica peticije kojom se tražila rasprava o razini profesionalnosti Elizabete Gojan.

Jozo Barišić tražio je hitnu sjednicu Programskog vijeća smatrajući da je emisija napravljena ispod svake profesionalone i ljudske razine.

Programsko vijeće HRT-a zaključilo je na sjednici održanoj 3. ožujka kako je, unatoč dobroj tehničkoj organizaciji projekta zbog nedostatka uredničke pripremljenosti Elizabete Gojan u realizaciji emisije prijenosa inauguracije, došlo do iznošenja neprovjerenih podataka, do izostanka stilski neobilježenog načina komentiranja i do neprimjerenih komentara.

Članovi su komentare Elizabete Gojan na inauguraciji ocijenili neprihvatljivim i nedoličnim te nedovoljno pripremljenim.

Sindikat potvrdio da su Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić uručeni otkazi

ZAGREB - Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a potvrdio je da je u četvrtak zaprimio zahtjev za očitovanjem o redovnom otkazu Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić koji im je uputio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Prema riječima Sanje Šegedin Miriovsky iz Sindikata novinara, rok za očitovanjem o otkazu novinarkama HRT-a ističe za osam dana, a o tome će se sindikati i zaposlenici očitovati u ponedjeljak.

Kako se doznaje s HRT-a, Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić, dobile su otkaz zbog neovlaštenog istupanja u javnost i štete koje su time prouzročile HRT-u, a naročito zbog medijskih istupa nakon sporne emisije i prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović čime je navodno prekršen Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks HRT-a.

Hloverka Novak Srzić i Elizabeta Gojan bile su nedostupne za komentar, a kako se saznaje, ogranak HND-a na HTV-u sutra će reagirati priopćenjem u kojem će zatražiti da se o ukinu sporne odredbe Etičkog kodeksa HRT-a.

Otkaze ugovora o radu dvjema novinarkama HTV-a oštro je osudio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, izrazivši nadu da će podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HTV-u dati negativno mišljenje na te otkaze.

"Odlučno i žestoko osuđujemo te otkaze", rekao je Duka Hini, ustvrdivši kako je stav HND-a uvijek bio da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti bez da traže odobrenje za istup.

Duka smatra da posebice takav istup u javnosti ne bi nipošto smio biti razlog za otkaz pa će se takvom potezu usprotiviti svim legalnim sredstvima. HND i SNH će, najavio je Duka, o tom slučaju u ponedjeljak održati konferenciju za novinare. ( H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:04