NEOFAŠISTI

EPILOG POKUŠAJA NOVE 'OKUPACIJE' RIJEKE: Petorici Talijana zabranjen ulazak u RH, četvorici naplaćena kazna izražena u - njemačkim markama

 
 Twitter

Rezime pokušaja provokatora iz Italije da u Rijeci proslave stotu obljetnicu okupacije Rijeke od strane Gabrielea D'Annunzija jest četvorica privedenih u gradu te petorica kojima je na aerodromu zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku.

Prema Policijskoj upravi, 19-godišnjak i 20-godišnjak koji su privedeni u 6 i 45 ujutro ispred Guvernerove palače, te 19-godišnjak i 55-godišnjak koji su na istom mjestu privedeni u 13.50, pušteni su nakon što su platili globu. Također, i jednom i drugom dvojcu oduzeta je povijesna zastava Kraljevine Italije koju su namjeravali istaknuti na ogradi ispred Guvernerove palače.

Talijanski državljani sankcionirali su temeljem odredbi Zakona o narušavanju javnog reda i mira jer su, prema tumačenju policije, isticali neprimjerene simbole.

Zanimljivo je da se kazna za taj prekršaj još uvijek izražava u njemačkim markama pa je to, kako smo doznali u policiji, preračunato na 1200 kuna. Glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske potvrdila nam je da su privedeni Talijani odmah platili dvije trećine kazne, dakle 900 kuna, plus još oko 100 kuna troškova postupka, nakon čega su pušteni na slobodu.

Rijeka, 120919.
Guvernerova palaca.
Uoci otvorenja izlozbe o mucenici talijanskog okupatora Gabrielea DAnnunzija, policija legitimirala nekoliko osoba.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Također, u PU PG ističu da je u četvrtak policija odbila ulazak u Republiku Hrvatsku petero državljana Italije. Riječ je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine, koji su tijekom dana sletjeli u zračnu luku Rijeka s dva manja zrakoplova. Prema PU PG, pilikom granične kontrole, pregledom prtljage kod navedenih osoba pronađeni su predmeti (majice, razglednice i slično) s neprimjerenim sadržajem.

Riječ je o istim i sličnim materijalima kakve su imali i talijanski državljani privedeni ranije u Rijeci. U PU PG ističu da je, sukladno odredbama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, utvrđeno da navedenih petero državljana Italije ne ispunjavaju uvjete za ulazak te im je rješenjem odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku. Pored zabrane ulaska, nije im izrečena nikakva novčana kazna.

Na samom otvorenju izložbe "D'Annunzijeva mučenica" u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja (zgrada poznatija kao Guvernerova palača) bilo je pojačanih policijskih kontrola, ali je sve prošlo bez ikakvih incidenata.

Rijeka, 120919.
Guvernerova palaca.
Uoci otvorenja izlozbe o mucenici talijanskog okupatora Gabrielea DAnnunzija, policija privela nekoliko osoba.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:22