PRAVOSUDNI REP

Epilog slučaja iz 1990.: Odlukom Općinskog kaznenog suda proračun bogatiji za ‘čak‘ 53,30 dinara

Tročlano sudsko vijeće sastalo se kako bi riješilo svojevrsni ‘rep‘ iz kaznenog postupka koji se vodio prije više od 30 godina

 
 Damir Krajac/CROPIX

Bizarna sudska odluka Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, koja je u petak objavljena na e-oglasnoj ploči suda, "obogatila" je državni proračun RH za "čak" - 53,30 nekadašnjih dinara. Tročlano sudsko vijeće sastalo se prošle srijede kako bi riješilo svojevrsni "rep" iz kaznenog postupka koji se vodio prije više od 30 godina na tom sudu.

Taj je "rep" bio novac oduzet od dvojice optuženika, a radilo se o jednoj novčanici od 50 dinara i 33, kako se navodi u odluci, novčanice (vjerojatno kovanice op.a.) od 0,10 dinara. Jurij Č. i Sergej Č. uhićeni su i pritvoreni 22. kolovoza 1990. zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 142. stavak 1. tada važećeg Krivičnog zakona RH, odnosno za sklapanje lihvarskog ugovora, te im je spomenuti novčani iznos oduzet i stavljen na polog suda.

Muškarci su po optužnici tadašnjeg Općinskog javnog tužilaštva u Zagrebu, na Općinskom sudu osuđeni već 29. kolovoza 1990., a zagrebački Okružni sud je u siječnju 1991. preinačio presudu i obojicu pravomoćno osudio na po tri mjeseca zatvora.

Kazneni postupak riješen je, dakle, ekspresno, ali je oduzeti novac ostao na pologu suda dulje od 30 godina, a osuđeni muškarci nikada nisu zatražili njegov povrat. Zato je sud sada odlučio da te novčanice "postaju vlasništvo RH s time da će se po pravomoćnosti rješenja dostaviti Ministarstvu financija na daljnje nadležno postupanje".

Stranke se u roku od tri dana mogu žaliti Županijskom sudu. Međutim, malo je vjerojatno da će se Jurij i Sergej Č. žaliti, jer poznato ni gdje su ni jesu li još uopće živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:23