SPC

Episkop Jovan: ‘Postoje dva srpska identiteta, kosovski i jasenovački‘

Episkop Jovan kazao je kako je dolazak Porfirija ‘svjetski događaj‘ koji je značajan za sve žitelje Jasenovca i ‘nije slučajan‘
Episkop Jovan
 Damjan Tadic/Cropix

Novi patrijarh srpski Porfirije dolaskom u manastir Jasenovac poručuje srpskom narodu gdje je njegov identitet, rekao je u nedjelju pakračko-slavonski episkop Jovan uoči posjeta novog čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Dva krila identiteta srpskog naroda, jedan je kosovski, a drugi jasenovački, to je ono što određuje naš narod i našu Crkvu i to je ono što patrijarh Porfirije prepoznaje, on dolazi i poručuje cijelom našem narodu gdje je naš identitet”, rekao je episkop Jovan pred jasenovačkim manastirom uoči dolaska čelnika SPC-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U Jasenovac je stigao i novi gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Okupilo se i oko stotinu vjernika koji su stigli iz drugih dijelova Hrvatske i Republike Srpske, velika većina njih bez maski koje bi ih štitile od koronavirusa koji je odnio život prethodnog patrijarha SPC-a Ireneja.

Episkop Jovan kazao je kako je dolazak Porfirija „svjetski događaj” koji je značajan za sve žitelje Jasenovca i „nije slučajan”.

Bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski, koji je za novog čelnika SPC-a imenovan sredinom ovog mjeseca, u Jasenovac stiže nakon posjeta potresom pogođenoj Baniji.

Nismo paralelna institucija

Porfirije danas neće posjetiti i Spomen područje Jasenovac, lokaciju nekadašnjeg ustaškog logora.

„On je patrijarh, na čelu Crkve, a ovo je mjesto Crkve. Zašto bi jasenovačkom Cvijetu dali jednu svećeničku dimenziju koju on nema, bilo bi to miješanje”, rekao je Jovan.

„Ovo je njegov dolazak da se objavi Crkvi, bit će prilike da ode u Jasenovac”, naglasio je.

„Jako je važno razumjeti da mi nismo nikakva paralelna institucija Spomen područja. Mi ovdje ne stvaramo paralelni muzej i paralelno Spomen područje. Ono je komplementarno s našim manastirom. Jako je važno da svatko radi svoj zadatak”, dodao je episkop pakračko-slavonski.

I Maček je zatvoren bio u Jasenovcu

Srpska pravoslavna crkva je uz vlasti Republike Srpske i Republike Srbije obnovila hram u obližnjoj Mlaki, mjestu stradanja djece s Kozare.

Najavljena je i obnova nekadašnje ustaške komande.

„Tamo će biti čitav kompleks posvećen kozaračkoj djeci, ali i kompleks koji će služiti za umjetnička djela nadahnuta Jasenovcem”, rekao je Jovan pa ponovio riječi bivšeg patrijarha SPC-a Germana da se „opraštati mora, ali ne zaboravljati”.

„To ne isključuje sve druge žrtve. To bi bila duga priča, a znam da nemate toliko vremena. I Vladko Maček je ovdje bio zatvoren, Jasenovac je jako široka tema koja se ne može tek tako definirati i objasniti”, zaključio je Jovan, referirajući se na povijesnog čelnika Hrvatske seljačke stranke.

Manastir Jasenovac proglasio je prethodni slavonski episkop Sava 2000. godine na mjestu jasenovačke pravoslavne crkve, a danas je to ženski manastir s osam redovnica.

Pravoslavna crkva na toj je lokaciji izgrađena 1775. godine, a srušena 1941. kao „prva žrtva jasenovačka” jer se od njezinih cigli gradio jasenovački logor, kazala je jedna od njih.

Crkva je obnavljana od 1973. do 1984. godine, a danas ju posjećuje tek „nekoliko starica”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:04