SLUČAJ VARKOM

EPPO proširio istragu u slučaju protiv istaknutog HDZ-ovca i dvojice poduzetnika, evo za što ih terete

Istražitelji su došli do dokaza o daljnjim koruptivnim radnjama pa su proširili istragu protiv Bunića, Gotića i Ptičeka

Željko Bunić (lijevo)

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) ponovno je proširio istragu u slučaju varaždinskog Varkoma u kojemu su u srpnju prošle godine uhićeni bivši šef spomenute komunalne tvrtke Željko Bunić, istaknuti varaždinski HDZ-ovac i predsjednik uprave GR grupe Robert Gotić te poduzetnik Stjepan Ptiček, zbog sumnje u namještanje natječaja za izvođenje projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu.

Najprije je u svibnju EPPO proširio istragu tereteći Gotića da je Buniću kao protuuslugu za sudjelovanje u poslu vrijednom više od 20 milijuna eura besplatno izveo radove na njegovoj vikendici u Mulinama na otoku Ugljanu. U međuvremenu su njihovi istražitelji došli do dokaza o daljnjim koruptivnim radnjama vezanima uz taj posao te su opet, kako je danas priopćio EPPO, proširili istragu.

Prema novoj optužbi EPPO-a, i Ptiček je Buniću ukupno isplatio 68.197 eura namirujući tako njegove privatne troškove, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine. kao "naknadu" za poslove koje je ovaj davao njegovoj tvrtki Ecoenergy. Osim toga, Ptiček je u svojoj tvrtki fiktivno je zaposlio njegovu suprugu i, iako uopće nije radila, isplaćivao joj mjesečnu plaću i pripadajuće doprinose na teret svoga društva, čime ga je, prema optužbi, podmitio s daljnjih 40.511 eura.

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji EPPO-a došli su do tablice koju je vodio jedan od okrivljenika u ovom slučaju, a u kojoj su navedeni sklopljeni ugovori, njihova vrijednost, ali i koliko je mita za to do sada plaćeno.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu donio je rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv dviju osoba osumnjičenih za primanje i davanje mita u vezi s namještanjem poslova sufinanciranih EU sredstvima.

U srpnju 2022., EPPO je izvijestio da je njegov ured u Zagrebu pokrenuo istragu protiv trojice hrvatska državljanina zbog sumnje na primanje i davanje mita, vezano za provedbu projekta Dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Projekt UPOV) u hrvatskom gradu Varaždinu. Sve tri osobe uhićene su 14. srpnja 2022. godine nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

U svibnju ove godine, istraga je proširena prvi put, jer je istragom utvrđena osnovana sumnja da su prvi i drugi od trojice osumnjičenika dogovarali pogodovanje društvu drugoosumnjičenoga u provedbi projekta financiranog sredstvima EU u zamjenu za radove na obnovi kuće u korist prvoosumnjičenika.

Kako je utvrđeno daljnjim istražnim radnjama, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni dogovorili su da će drugoosumnjičeni poduzeti sve potrebne radnje kako bi trgovačko društvo trećeosumnjičenoga dobilo poslove od trgovačkog društva u kojem je drugoosumnjičeni bio direktor, u zamjenu za isplatu 10% ukupne vrijednosti ugovora drugoosumnjičenome.

Utvrđeno je da je slijedom ovoga dogovora drugoosumnjičeni osigurao dodjelu 39 ugovora društvu trećeosumnjičenoga. Ukupno je društvo u kojem je drugoosumnjičeni bio direktor isplatilo društvu trećeosumnjičenoga 681.974 eura (5.138.338,71 kuna).

Prikupljeni dokazi ukazuju na to da je trećeosumnjičeni zauzvrat isplatio dio ukupno dogovorenog iznosa od 68.197 eura (513.833,87 kuna) namirujući privatne troškove drugoosumnjičenoga, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine. Također se pokazalo da je on u svom trgovačkom društvu formalno zaposlio - ali samo na papiru - suprugu drugoosumnjičenoga te da joj je on isplaćivao mjesečnu plaću i pripadajuće doprinose na teret svoga društva. Time je trećeosumnjičeni drugoosumnjičenome ukupno platio mito od 40.511 eura (305.236,25 kuna).

Neki od tako dodijeljenih ugovora bili su sufinancirani iz Kohezijskog fonda EU, uključujući i onaj najveće vrijednosti. U nastavku istrage provest će se dodatne istražne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela obuhvaćenih istragom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:04