NOVI ZAPLET

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

Iz tvrtke poručuju da je posve neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu Ericssona i stranice CijepiSe
Ministar zdravstva Vili Beroš
 Željko Puhovski/Cropix

Ministarstvo zdravstva ranije danas je reagiralo na napise o angažmanu tvrtke Cuspis Vinka Kojundžića objavivši da su "tvrtke angažirane na platformi Cijepise transparentno ugovorene otvorenim postupkom javne nabave".

- Ministarstvo zdravstva odbacuje sve tendenciozne napise o dodjeli tog posla. Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave - navodi se u današnjem priopćenju ministarstva.

Sada se oglasila i tvrtka Ericsson Nikola Tesla koja u priopćenju navodi da nije sudjelovala u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr niti je povezan s načinom rada ili održavanjem te web stranice.

- Ericsson Nikola Tesla d.d. trenutačno s Ministarstvom zdravstva ima sklopljen Ugovor o održavanju i nadogradnji programske osnovice CEZIH-a, a kreiranje ili održavanje web stranice cijepise.zdravlje.hr nije dio navedenoga Ugovora. Stoga ne postoji, niti je postojala, zakonska ni ugovorna mogućnost angažmana Ericssona Nikole Tesle d.d. u poslovima vezanim uz web stranicu cijepise.zdravlje.hr - navode u priopćenju.

Tvrde i da su svi detaljni podaci vezani za aktualni Ugovor s Ministarstvom zdravstva javno dostupni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske kao i na službenoj internetskoj stranici Ericssona Nikole Tesle.

- Kao i dosad, sve preuzete obveze koje proizlaze iz našeg Ugovora s Ministarstvom zdravstva izvršavamo uredno i u zadanim rokovima.

Slijedom navedenoga, posve je neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu društva Ericsson Nikola Tesla d.d. i web stranice cijepise.zdravlje.hr - navodi se u priopćenju tvrtke.

IN2: 'Stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje'

Nakon tvrtke Ericsson Nikola Tesla o stranici Cijepise priopćenjem se oglasila i tvrtka IN2.

Stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje, za čije je za izgradnju i održavanje zadužen IN2, kao dugogodišnji strateški partner Ministarstva zdravstva u razvoju CEZIH-a, priopćili su iz IN2.

Na temelju ugovora za održavanje i nadogradnju CEZIH-a, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv covida-19.

Svoju ulogu u tom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno, kaže se u priopćenju.

Dobri poslovi s Ministarstvom

Podsjetimo, platformu cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19, napravila je, prema otkriću portala Telegram, tvrtka Cuspis.

Telegram nadalje piše da su iz Ministarstva zdravstva dosad odbijali odgovoriti na pitanje tko stoji iza platforme s kojom građani od početka imaju problema.

Ime Cuspis grupe ostalo je u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri. Pišu i kako je vlasnik tvrtke Cuspis Vinko Kojundžić te da je tvrtka posljednjih godina, odnosno od 2018. kad je Vili Beroš postao pomoćnik ministra, dobro poslovala s ministarstvom zdravstva.

Kojundžić je kasnije reagirao i za Slobodnu Dalmaciju rekao kako je laž da je njegova tvrtka primila iznos viši od 4 milijuna koliko se pisalo. Tvrdi da je to ukupan iznos, a Cuspisov udio je najmanji i iznosi 196.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:48