INCIDENT NA STADIONU

Erlić, Fuchs i Bačić osudili ustaško skandiranje: To je neprihvatljivo i neprimjereno

Zagrebačka je policija dan nakon utakmice priopćila kako provodi kriminalističko istraživanje

Radovan Fuchs

 Damir Krajač/Cropix

Ministri Šime Erlić i Radovan Fuchs te potpredsjednik Vlade Branko Bačić oštro su osudili subotnji incident i pjevanje ustaške koračnice na tribinama tijekom utakmice između Gorice i Dinama, a taj su čin nazvali groznim, neprihvatljivim i neprimjerenim.

Na utakmici u Gradskom stadionu u Velikoj Gorici bili si i ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik Vlade Marko Milić, za koje je ministar regionalnog razvoja Erlić u ponedjeljak rekao kako je ‘vidio da su i oni jasno i nedvosmisleno osudilo takvo ponašanje‘.

"To je apsolutno neprihvatljivo u 2023. godini i važno je da su se oni od toga ogradili", izjavio je Erlić u nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Na utakmici nogometnog prvenstva između Gorice i Dinama, navijači Dinama Bad Blue Boysi u subotu su pjevali ustašku koračnicu te istaknuli transparent sa stihom iz iste pjesme "Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka!" kao i šahovnicu s početnim bijelim poljem.

Fuchs: Osuđujem u svakom smislu

Na neprimjereno skandiranje Dinamovih navijača referirao se i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Grozno, odvratno, osuđujem u svakom smislu, to je totalno neprimjereno ponašanje. Mislim da je tragično ako to netko radi, a nema pojma o čemu se radi i ako nije takvog uvjerenja. Ako je takvog uvjerenja, onda mu nije mjesto na tribinama, nego negdje drugdje", izjavio je Fuchs koji je s Erlićem također sudjelovao na sjednici GSV-a.

Na pitanje jesu li Malenica i Milić zbog neprimjernog skandiranja s tribina trebali napustiti stadion Fuchs je uzvratio protupitanjem: "Kako su oni mogli znati što će se pjevati? Možda su mogli otići, ali vjerojatno postoji razlog zašto su ostali, vjerojatno su htjeli gledati utakmicu do kraja".

Bačić: Poslati jasnu poruku da su takva postupanja neprimjerena

U slučaju da je došlo do remećenje javnog reda i kršenja zakonskih propisa, potrebno je odmah intervenirati i poslati jasnu poruku da su takva postupanja neprimjerena i nezakonita, kazao je je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić nakon obilaska gradilišta obnove od potresa na području Zagreba.

"Treba vidjeti kako i na koji način se to dogodilo i je li policija tijekom i nakon utakmice reagiralo kako bi se prevenirala takva postupanja", rekao je Bačić.

Zagrebačka je policija dan nakon utakmice priopćila kako provodi kriminalističko istraživanje te će temeljem snimaka i fotografija poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja i sankcioniranja sukladno važećim zakonskim propisima.

Isticanje ustaške ikonografije i pjevanje ustaških pjesma zabilježeno je i na posljednjim dvjema domaćim utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci i Osijeku, zbog čega postoji mogućnost da UEFA kazni Hrvatski nogometna savez utakmicom pred praznim tribinama. Na osječkom Prekršajnom sudu prošlog je tjedna 10 navijača nepravomoćno osuđeno na zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:23