BURNO NA SAVJETU ZA OBNOVU

Eskalirala svađa zbog gradnje kuća na Baniji, dekan Arhitekture navodno najavio odlazak

Okupljeni oko dekana Baletića su negodovali navodno zato što struka nije bila uključena u izradu Knjige standarda

Plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća

 Središnji Državni Ured Za Obnovu I Stambeno Zbrinjavanje

Rasprava oko tipskih kuća za Banovinu ne jenjava - kako u javnosti, tako i u stručnim krugovima - a sjednica stručnog Savjeta za obnovu jutros se oduljila na nekoliko sati te je čak u jednom trenutku dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić navodno najavio odlazak iz samog Savjeta. Međutim, ipak je ostao te sudjelovao još neko vrijeme u raspravi te potom ipak otišao.

Pokušali smo doći do dekana Baletića, ali rečeno nam je da se ne može javiti. Ako dobijemo njegov komentar, objavit ćemo ga.

Najviše rasprave, neslužbeno doznajemo, izazvao je navodno urbani model tipske kuće koji je vladajućima donirao Rotary klub, a izradila ga je ekipa okupljena oko tvrtke Experto Crede d.o.o. i njezina direktora Borisa Blaževića.

Državni tajnik Gordan Hanžek ne skriva da je potpisao i prihvatio tu donaciju.

- Uglavnom naša namjera je da obnova što prije krene. Ne bih se upuštao u rasprave na temu estetike samih kuća, ali sada bi upuštanje u arhitektonske natječaje produljilo cijeli proces za nekoliko mjeseci - kaže državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Pokušali smo doći i do direktora Blaževića, ali nije odgovarao na pozive i poruke.

Isključili struku?

Okupljeni oko dekana Baletića su negodovali navodno zato što struka nije bila uključena u izradu Knjige standarda, a ni projekata, te su kritike najviše bile usmjerene na izgled urbanog modela.

Državni tajnik Hanžek kaže da su donatori, a o tome je govorio i na Savjetu, među prvima krenuli u izradu tog modela, i to još u siječnju ili veljači ove godine te da su otada izradili svu potrebnu projektnu dokumentaciju.

- Projekt je u potpunosti u skladu sa svim zakonima i propisima, a izradio ga je ovlašteni arhitekt - kaže Hanžek te dodaje da je od izmjene Zakona 29.10. i Programa mjera koji je Vlada RH usvojila 10. prosinca prošlo svega par dana. Tvrdi da je time omogućena izgradnja zamjenskih kuća s većim brojem spavaćih soba u propisanim površinama, dok je prethodni Program mjera bio vrlo restriktivan.

- Uz projekt tradicionalne kuće, koja je izrađena u skladu s do tada važećim Programom, i ovaj ubrani model je od izuzetne važnosti za otvaranje mogućnosti odabira stradalnicima i osigurava provedbu izgradnje zamjenskih kuća u 2022. godini - tvrdi Hanžek.

Sporna Knjiga standarda

​Na sjednici Savjeta raspravljalo se i spornim Knjigama standarda, a povela se rasprava i natječajnoj dokumentaciji u kojoj se u prijedlogu ugovora s građevinarima navodi da se: "​Isključuje primjena Posebnih uzanci o građenju".

To je među poduzetnicima izazvalo zbunjenost jer je ministar graditeljstva Darko Horvat s HUP-om i HGK nedavno ispregovarao finalni tekst Posebne uzance o građenju i na njega dao suglasnost. One su nedavno objavljene, a i zaključak Vlade je na tragu toga da se cijene ne bi trebale fiksno ugovarati - naime, ako će razliku cijene materijala snositi građevinari oni smatraju da to za njih, a istodobno ni za te projekte, nije održivo. Radi se o tome da cijene materijala rastu, pa je građevinskim poduzetnicima izuzetno teško s državom ugovarati dugoročne poslove, jer bi u međuvremenu moglo doći do velikog rasta nekih cijena, pa bi taj rast mogao pojesti i cijeli prihod od posla.

- Nitko ne zna što će se događati na tržištu, a mi smo obveznici Zakona o javnoj nabavi koji u prvom redu ide za nižom cijenom. To je pravni akt višeg reda, a dođe li kasnije do takvog neplaniranog rasta cijene materijala, u sudskom postupku ili tijekom izvansudske nagodbe u procesu mirenja, se potencijalno može priznati viša cijena poštujući Uzance struke - objašnjava Hanžek.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:06