RAT U KOALICIJI

ESKALIRAO SUKOB HDZ-ovih PARTNERA Bandić pokreće opoziv Divjak, Štromar naložio inspekciju zagrebačkih mostova, u HDZ-u uvjereni da ministrica ostaje

 
 CROPIX

Prema informacijama iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, idući tjedan održat će se sjednica Kluba nakon koje bi se trebala pokrenuti procedura opoziva ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Sjednica s tim dnevnim redom trebala se održati u petak, no više članova Kluba nije bilo u Zagrebu pa je zato odgođena.

Bude li Klub, koji još nije postigao jedinstveni stav, podržao Bandića, to će značiti daljnje zaoštravanje odnosa između njega i HNS-a. Premda iz Bandićeve stranke govore kako im najavljenom inicijativom u Saboru nije cilj rušiti Vladu, nego su usmjereni isključivo na ministricu Divjak, sukob je poprimio bitno šire razmjere.

Ne bira riječi

Riječ je o otvorenom ratu između dvaju koalicijskih partnera koji HDZ-u drže većinu. Ako se rat uskoro ne zaustavi, moglo bi se dogoditi da će se jedna strana, HNS ili Bandić, morati pozdraviti s vladajućom većinom.

Bandić ne bira riječi kada govori o HNS-ovcima pa je tako jučer za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara rekao da je “negdje u Zagorju pio gemište dok je on popravljao zagrebačke mostove”. Naljutile su ga reakcije Ministarstva graditeljstva nakon što je propao pješački most na Savi. Državni tajnik Željko Uhlir izjavio je da se zagrebački mostovi ne održavaju, a Ministarstvo je objavilo da će zatražiti od građevinske inspekcije da pregleda sve mostove u Zagrebu što je jako razljutilo Bandića.

Iz Bandićeve stranke kažu da će tražiti samo smjenu ministrice Divjak, a kao razloge će navesti one o kojima je Bandić već govorio pozivajući premijera Andreja Plenkovića da postupi “državnički”.

U razlozima za opoziv trebalo bi se navesti neprovođenje Zakona o udžbenicima, odnosno ministričina namjera da se iz proračuna ne financiraju udžbenici za izborne predmete, zatim nabava tableta koji su prema Bandićevim tvrdnjama plaćeni dvostruko više nego što je trebalo, uzaludno trošenje više od 78 milijuna kuna na metodičke priručnike, ali i kašnjenje javne nabave udžbenika.

No, nisu svi zastupnici u Bandićevu klubu skloni tražiti smjenu ministrice.

- Ne razumijem što je poanta tog zahtjeva. Stranka rada i solidarnosti traži smjenu, a govore u ime Kluba, što nije u redu. U Klubu su tri člana stranke, ali i mi nezavisni zastupnici koji nismo sigurni kako ćemo postupiti - kaže osoba iz Bandićeva kluba.

Početak procedure

Poslovnik o radu Sabora kaže da se na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru može pokrenuti pitanje povjerenja premijeru, pojedinom ministru, ali i Vladi u cjelini. Takav prijedlog mora se odmah uvrstiti na dnevni red, a Vlada se o njemu dužna očitovati najkasnije u roku od osam dana od uvrštenja na dnevni red Sabora. Rok u kojem Sabor mora raspraviti i glasati o prijedlogu ne smije biti dulji od 30 dana računajući otkad je podnesen. Odluku o smjeni pojedinog ministra ili cijele Vlade donosi većina od ukupnog broja saborskih zastupnika.

Da bi pokrenuo proceduru smjene ministrice, Bandić mora dobiti potpise najmanje 31 zastupnika, a da bi je smijenio, za to treba glasati 76 zastupnika. No, čini se da će mu to jako teško proći. Većina oporbenih stranaka kaže da će glasati za smjenu Divjak ako ona dođe na dnevni red, ali neće potpisivati Bandićevu inicijativu.

- Mi nećemo ništa od toga podržati. To je glupost i ne znam što Bandić hoće. Premijer je prelomio i rekao da će se financirati svi udžbenici - izjavio je Branko Hrg, predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a. U vladajućem HDZ-u kažu da će Bandićeva inicijativa ugasnuti već u startu.

- Uvjeren sam da neće doći do pokretanja pitanja odgovornosti ministrice Divjak i da su ove inicijative posljedice potresa od izbora za Europski parlament - rekao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

I predsjednik Kluba SDSS-a Boris Milošević smatra da Bandićev klub neće biti jedinstven, a ako i bude, neće ga podržati.

- Nećemo potpisati prijedlog za opoziv ministrice Divjak, a ako prikupe dovoljno potpisa, onda ćemo glasati za njezinu smjenu - rekao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.

Oporba

Giovanni Sponza, predsjednik Kluba IDS-a, kaže da oni neće sudjelovati u tome što Bandić sprema, a isto je najavio i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

- Bandić je koalicijski partner s HDZ-om i HNS-om. U pristojnoj zemlji bi koalicijski partneri sjeli i dogovorili se. Mi nećemo podržati nikakvu inicijativu - izjavila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Predsjednik Neovisnih za Hrvatsku, Zlatko Hasanbegović, kaže da neće podržati inicijativu, a ako Bandić prikupi dovoljno potpisa, glasat će za smjenu ministrice. Jedino predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Nikola Grmoja, kaže da trebaju raspraviti hoće li podržati Bandićevu inicijativu.

Zagrebački čelnici napali Divjak: “Uložili smo 942 mil. kuna u škole”

Lansiraju niz ideja i projekata koje ne realiziraju, dezinformiraju, vode dezorijentaciji školskog sustava, nanose nemjerljivu štetu hrvatskom učeniku i cijelom sustavu - nizao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kritike na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević i Ivica Lovrić nazvali su dezinformacijom izjavu iz Ministarstva, prema kojoj je Ministarstvu drago što je gradonačelniku Bandiću u fokusu obrazovanje.

U Gradskom uredu tvrde da su u dvije i pol godine u školsku infrastrukturu uložili 942 milijuna kuna.

- Ulaganje u infrastrukturu je zadaća Grada Zagreba. To je kao da ja kažem vidite koliko mi ulažemo u plaće nastavnika - uslijedio je odgovor ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. (M. Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 18:36