SVE TEŽE RIJEČI

ESKALIRAO SUKOB KANDIDATA ZA ŠEFA STRANKE 'Ne ohlade li Milanović i Komadina brzo glave, u SDP-u će početi totalni rat'

 Sergej Drechsler / Novi list / EPH

Nekoliko sati prije nego što je Zoran Milanović krenuo u Baranju, Osijek i Đakovo kako bi tamošnje SDP-ovce uvjerio da ga podrže na izborima za predsjednika stranke, jučer je iznenada eskalirao sukob sa Zlatkom Komadinom.

Povod je bila televizijska emisija u kojoj je Komadina za odlazak s mjesta ministra nakon samo tri mjeseca u Vladi optužio Milanovića i rekao da mu se zdravlje urušilo zbog opstrukcija koje su mu se događale od strane Milanovića.

“Pitanje mog odlaska s mjesta ministra je pitanje toga da moj želudac i karakter nisu mogli provariti dobar dio opstrukcija koje su mi se događale”, izjavio je najozbiljniji pretendent na položaj šefa Socijaldemokratske partije.

Ostavka u ministarstvu

Ubrzo je uslijedio odgovor: “To je daleko od istine kao Alpha Centauri od zemaljske kugle. To je bilo prije samo 4 godine, prema tome svatko to može jasno provjeriti. Na kraju krajeva, ta ostavka je napisana i potpisana i za dva mjeseca je gospodin Komadina bio na konvenciji kao da mu se ništa nije dogodilo. A zašto je otišao iz Vlade? Mislim da je to svima jasno”.

Prema informacijama koje je Jutarnji list dobio od suradnika bivšeg predsjednika Vlade, kada je Zlatko Komadina predao Milanoviću ostavku na položaj ministra prometa, bili su prisutni Milanka Opačić i Slavko Linić. Prilikom predaje Komadina nije iznio nikakve pritužbe u vezi sa svojim položajem u Vladi, nego je isključivo govorio o zdravstvenim problemima.

Komadina čak nije napisao tekst svoje ostavke nego je to napravila Zinka Bardić, tadašnja Milanovićeva savjetnica.

U pismu premijeru kojim ga je izvijestio o ostavci Komadina je, među ostalim, napisao: “Usprkos mojoj želji da kao član Vlade doprinesem reformama koje su pred njom, posebno u sektoru prometa i infrastrukture, nažalost zdravstvena situacija mi to ne omogućava. Odluka je bila teška, ali preporuke liječnika jednostavno više ne mogu ignorirati”.

Projekt Žuta Lokva

“Nakon jučerašnje konzultacije s liječnicima ministar Zlatko Komadina obavijestio me da zbog zdravstvenih razloga više ne može obavljati svoju dužnost”, potvrdio je nedugo potom Milanović i kao razlog ostavke ministra prometa rekao da to nije “ni Žuta Lokva ni bilo što drugo”, nego isključivo njegovo zdravstveno stanje.

Sada su se okolnosti promijenile i, čini se, da će Milanović u predstojećoj kampanji pokušati iskoristiti Komadininu ostavku kao dokaz da se njegov suparnik nije sposoban nositi sa stresnim situacijama. Usto, namjerava odbaciti optužbe prema kojima je opstruirao Komadinu kao ministra jer za projekt Žuta Lokva Vlada nije imala na raspolaganju potrebnih 500 milijuna eura.

- Kada ste na položaju predsjednika SDP-a, morate biti sposobni nositi se s pritiskom. To je moja svakodnevica posljednjih devet godina - rekao nam je Milanović.

Iako je dosta onih poput člana Glavnog odbora koji je posljednje događaje komentirao kao “početak totalnog verbalnog rata ako uskoro obje strane ne ohlade glave”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:52