SLUČAJ JELENIĆ

Etičko povjerenstvo DORH-a: Članstvo u masonima nespojivo s dužnošću državnog odvjetnika

Riječ je o slučaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Jelenića koji je u veljači ove godine morao odstupiti s pozicije
Dražen Jelenić
 Goran Mehkek/Cropix

Etičko povjerenstvo Državnog odvjetništva Republike Hrvatske zaključilo je da je članstvo u masonima u suprotnosti s načelom nepristranosti, dostojanstva i lojalnosti Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i nespojivo je s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika, objavljeno je na web stranici DORH-a.

Riječ je o slučaju Dražena Jelenića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika koji je u veljači ove godine morao odstupiti s pozicije nakon što se otkrilo da je bio član jedne masonske lože. Nakon toga Jelenić je po sili zakona postao jedan od zamjenika aktualne šefice DORH-a Zlate Hrvoj Šipek.

Etičko povjerenstvo svoje je mišljenje dalo upravo na temelju zahtjeva glavne državne odvjetnice Hrvoj Šipek koja je zatražila tumačenje je li članstvo u "jednoj određenoj udruzi" nespojivo s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika. U Etičkom povjerenstvu su u svojem tumačenju, između ostalog, istaknuli da je problem u tome da rad masona nije javan niti se znaju ciljevi njihovog djelovanja niti je poznato tko su članovi.

- U percepciji javnosti djelovanju masonske organizacije u velikoj mjeri se pridaju negativne konotacije. Njihov rad je tajan i netransparentan, a pripisuje im se, vezano za određene događaje u prošlosti, navodni pokušaj infiltriranja u važne državne institucije i kontrole nad tijelima javne vlasti - stoji u objašnjenju.

Slijedom navedenog mišljenja, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske zatražila je od bivšeg Glavnog državnog odvjetnika, koji sada obnaša dužnost zamjenika glavnog državnog odvjetnika, da dostavi dokaz o svom članstvu odnosno prestanku članstva u toj udruzi.

Nakon primitka takvog dokaza bit će, kako se navodi u priopćenju, moguće donijeti odluku o radnjama koje bi eventualno trebalo poduzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:57