MINISTAR MALENICA

‘Etiketa koruptivne stranke i kriminalne organizacije nikako ne stoji. Nema potrebe za isprikom HDZ-a‘

Vrhovni sud jučer je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica
 Željko Puhovski/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u N1 Studiju uživo te je komentirao presudu HDZ-u. Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

“Predsjednik Vlade jučer je dao izjavu iz koje se jasno može vidjeti kakav je stav Vlade i novog vodstva HDZ-a. Radi se o presudi koja se odnosi na razdoblje od 2004. do 2009. kada je stranku vodio Ivo Sanader“, rekao je Malenica i dodao:

“Sad imamo novo vodstvo stranke koje ne pristaje da joj se lijepi etiketa kriminalne organizacije niti aktivnosti Ive Sanadera. On je osuđen za počinjenje kaznenog djela, iz toga proizlazi i odgovornost stranke. HDZ će poštovati ovu odluku i uplatit će navedeni iznos u državni proračun.”

'Birači su kaznili HDZ na izborima 2011. godine'

Malenica je istaknuo da se trenutna Vlada bori protiv korupcije te da novo vodstvo HDZ-a stranku vodi transparentno.

“Ova Vlada se jasno opredijelila za borbu protiv korupcije, to se vidi i na nizu zakona koje priprema i koji se donose. Birači su kaznili HDZ na izborima 2011. godine. Sad je novo vodstvo HDZ-a koje vodi stranku na jedan potpuno transparentan, otvoren način, što se vidi iz dokumenata nadležnih državnih tijela koja provode reviziju”, kazao je.

“Nemamo kolektivnu odgovornost, nisu članovi HDZ-a za ovo odgovorni niti krivi niti ih se može etiketirati kao kriminalnu organizaciju”, dodao je i ponovio da tu postoji individualna odgovornost.

“Ta etiketa koruptivne stranke, kriminalne organizacije nikako ne stoji i tu nema potrebe za isprikom”, dodao je.

'Točno se zna tko je u tim aktivnostima sudjelovao'

Komentirao je što je s osobama koje su bile u stranci u vrijeme Sanadera, a i danas su prisutni na političkoj sceni. Neki su i danas na visokim funkcijama kao što su Gordan Jandroković koji je predsjednik Sabora te Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demografiju.

“Nitko od tih osoba nije osumnjičen za postupke, oni su bili članovi stranke tako da ta teza da su i oni odgovorni što su tada bili, a što su danas prisutni u političkom životu ne stoji. Točno se zna tko je u tim aktivnostima sudjelovao, sud je to utvrdio i te osobe su kažnjene s kaznom koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda”, istaknuo je Malenica.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je najavio moguću žalbu na Ustavnom sudu. SDP-ov Arsen Bauk je poručio da Ustavni sud nikad nije iznevjerio HDZ, a Malenica kaže da odbacuje “tezu o politizaciji” Ustavnog suda.

“Bauk to cinično komentira. Pravo podnijeti Ustavnu tužbu imaju svi građani i sve stranke u postupcima, pa tako i HDZ. Ne vidim razloga zašto bi ona bila privilegirana i zašto bi sud presudio u njenu korist”, navodi ministar.

Ističe da će njihovi pravni savjetnici pregledati presudu i odlučiti o Ustavnoj tužbi.

'Predsjednika VS-a nije reformator'

Ministar je komentirao i izbor predsjednika Vrhovnog suda, ističući da ta osoba neće biti reformator hrvatskog pravosuđa.

“Predsjednik Vrhovnog suda nije ta osoba koja može mijenjati stanje u pravosuđu, to prvenstveno ide kroz izmjene zakonodavnog okvira, kroz ulaganje u pravosudnu infrastrukturu… To rade Vlada, ministarstvo i Sabor. Predsjednik Vrhovnog suda nije reformator, on se bavi organizacijom rada VS-a. Neće biti fikus, on može utjecati na dugotrajnost postupaka na sudovima, na zastare na sudovima”, kazao je Malenica.

Komentirao je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, navodeći da bi to tijelo trebalo djelovati samo preventivno. “Povjerenstvo je cijelo vrijeme krivo koristilo članak 5. Zakona i samim tim ne stoji teza da je novim Zakona Povjerenstvo uskraćeno. Ono nije ni smjelo koristiti članak 5. onako kao ga je koristilo.”

Govoreći o ovršnom Zakonu, istaknuo je da je izmijenjen prošle godine te da su unesene neke socijalne komponente. “Uveli smo i prethodnu obavijest, da se ovršenik prethodno obavijesti o dugovanju. Jako veliki broj ovršenika podmiri dugovanje prije nego se pokrene ovršni postupak. Tu su troškovi znatno smanjeni, digitalizirao se cijeli proces.”

Istaknuo je da su zadovoljni izmjenama te da prate situacije. Ministar navodi da za sada neće biti novog ovršnog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08