POSLJEDNJI IZVJEŠTAJ

EU: Hrvati su se kvalificirali, ali ne smiju stati

Europska komisija sutra objavljuje posljednji izvještaj monitoringa Hrvatske, kojim će potvrditi da je Hrvatska spremna postati članicom Europske Unije .

Međutim, kako je danas rekao izvor EU u Bruxellesu, Hrvatska ne treba ovaj izvještaj shvatiti kao da sav posao sada može prestati. Pogotovo se to odnosi na borbu protiv korupcije, procesuiranje ratnih zločina, reformu pravosuđa i smanjenje broja nezavršenih predmeta pred sudovima.

Posebno će se Hrvatskoj poručiti da djelotvorno nastavi borbu protiv korupcije, uključujući primjerene kazne pred sudovima za takva djela koje su, prema ocjeni Bruxellesa, često preniske.

Povjerenik EU za proširenje, Štefan Füle , osobno će sutra u Zagrebu na posebnoj sjednici hrvatske Vlade predstaviti ovaj izvještaj.

Izvor EU u Bruxellesu ističe kako ovaj izvještaj ne postavlja nikakvu dvojbu o spremnosti Hrvatske za članstvo te da će to poslužiti kao argument za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora onim državama koje su čekale ovaj izvještaj kako bi dovršile taj proces, kao što je slučaj s Njemačkom. Izvještaj ne postavlja nikakvu dvojbu o tome da za Hrvatsku više neće biti potreban nadzor kakav imaju Bugarska i Rumunjska.

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u Hrvatskoj nepovratan je proces i zato nakon ulaska neće biti potreban nadzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:00