OGLASIO SE URED

EU istražitelji traže zatvor za uhićenu HDZ-ovku i rođaka kojem je navodno sređivala natječaj: Objavljeni detalji

Sumnja se da je prvoosumnjičenica poduzimala radnje u cilju da obrtu drugoosumnjičenika osigura dodjelu projekta od 848.000 kuna

Magdalena Dovečer

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon što su u srijedu uhićeni voditeljica službe u HAMAG-BICRO-u Magdalena Dovečer i njezin rođak Tihomir Pajić, vlasnik grafičkog obrta Studio P iz Nedelišća kod Čakovca, o ovom slučaju u četvrtak se oglasilo Europsko tužiteljstvo po čijem nalogu su uhićeni.

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv dvoje hrvatskih državljana zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje. Obje osumnjičene osobe uhićene su jučer, 21. rujna 2022., na zahtjev EPPO-a", priopćili su te najavili, ne navodeći identitete osumnjičenih osoba, da će i protiv Magdalene Dovečer i Tihomira Pajića nadležnom sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora.

"Sumnja se da je prvoosumnjičenica, kao djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG BICRO), na traženje drugoosumnjičenika, vlasnika grafičkog obrta, s kojim je rodbinski povezana, tijekom 2020. i 2021. godine, tijekom postupka javne nabave usluge - ‘Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND‘, procijenjene vrijednosti 848.000,00 kuna (cca 113.000,00 EUR), financiranog sredstvima EU, poduzimala radnje u cilju da obrtu drugoosumnjičenika osigura dodjelu navedenog projekta.

Tako je prvoosumnjičenica, iako je za pripremu i provedbu postupka predmetne javne nabave formalno bilo zaduženo Stručno povjerenstvo, u razdoblju od rujna do prosinca 2020., najprije sama pripremila dokumentaciju o predmetnoj nabavi, i to na način da je uvjete prilagodila mogućnostima i referencama grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Nakon toga, u siječnju 2021., prvoosumnjičenica je inicirala pokretanje predmetne nabave, a kad su u roku otvorenom za podnošenje ponuda, osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika, pristigle ponude još četiri druga ponuditelja, od kojih su ponude tri ponuditelja bile cjenovno povoljnije, suprotno preporukama djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima, sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika odbila kao nepravilne.

Slijedom toga je ponudu grafičkog obrta drugoosumnjičenika ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru iste, koja odluka je i donesena dana 30. ožujka 2021.

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičenica je još jednom sastavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je Uprava HAMAG-BICRO-a dana 30. lipnja 2021., po njezinu prijedlogu, ponovno donijela odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika.

Kad je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, prvoosumnjičena je predmetno rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te je tek nakon neuspješnog ishoda iste, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga na koncu dodijeljena je jednom od ostalih ponuditelja", priopćio je EPPO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:56