ZATVARANJE POGLAVLJA

EU: Kraj u lipnju? Pokrenite istrage zbog ratnih zločina!

Hrvatskoj je preostalo zatvaranje još četiri poglavlja. Dva će biti formalnost, no za druga dva još nas čekaju teške bitke

BRUXELLES - Hrvatska će danas na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu zatvoriti pregovore o još dva poglavlja, nakon čega će ostati još samo tri poglavlja do zaključenja pregovora. Time će se Hrvatska približiti okončanju pregovora u sljedećih nekoliko mjeseci, iako još nije sigurno hoće li to biti u lipnju.

Zatvaranje poglavlja

Taj rok u EU i dalje smatraju preambicioznim, ali ga ne isključuju.

Danas će se u Bruxellesu zatvoriti pregovori o poglavljima 11 - Poljoprivreda i ruralni razvitak te 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Iako se danas neće zatvoriti i poglavlje o ribarstvu, ono je već praktički gotovo te se dovršavaju zadnje proceduralne pojedinosti. Ostat će tako još dva najteža poglavlja, ono o pravusuđu i temeljnim pravima te poglavlje o tržišnom natjecanju.

I dalje bez datuma

Kad se zatvore sva poglavlja, zatvara se i ono o financijskim odredbama, što je formalnost, ali i važno poglavlje jer se određuje doprinos koji nova država daje u zajednički proračun EU te prava Hrvatske u dobivanju velikih sredstava iz kohezijskih i drugih fondova na koje imaju pravo države članice.

Kako je Jutarnji list saznao iz svojih izvora u Bruxellesu, povjerenik EU za proširenje Štefan Füle, koji javno ne želi spomenuti nikakav datum, rekao je na zatvorenoj raspravi u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta prošlog tjedna kako je siguran da će Hrvatska ove godine zaključiti pregovore, iako ne zna točan datum.

Europska komisija i dalje ima stav da datuma nema, da sve ovisi o tome kada će Hrvatska ispuniti uvjete, te da su kvaliteta i vjerodostojnost procesa važnije od datuma. To je prošlog tjedna u razgovoru za Jutarnji list rekao i povjerenik Füle.

Nezadovoljni tužitelj

Europska unija ovih je dana pažljivo pratila reakcije u Hrvatskoj na presude generalima Gotovini i Markaču. EU poručuje da će nastavak suradnje s Haaškim sudom ostati uvjet za Hrvatsku za zaključenje pristupnih pregovora, a pogotovo za poglavlje o pravosuđu. Brammertz je prošli tjedan, prema diplomatskim izvorima, imao neke primjedbe i na Hrvatsku, što su mnogi vidjeli kao kalkulaciju da u slučaju oslobađajuće presude hrvatskim generalima on optuži Hrvatsku za nedovoljnu suradnju.

Ratni zločini

No, u EU sada kažu kako je dovoljno da Hrvatska nastavi iskrenu suradnju s Haaškim sudom, da se zrelo ponaša i oko najavljene žalbe na prvostupanjsku presudu Haaškog suda u predmetu Gotovina. Ali, također upozoravaju da Hrvatska mora pokrenuti istrage pred svojim sudovima za neke slučajeve sumnji u ratni zločin koji još nisu istraženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:06