POVUCI - POTEGNI

EU: Nitko vas ne ucjenjuje zbog dnevnika

Šef hrvatske oporbe Zoran Milanović tvrdi da nas bezrazložno gnjave dnevnicima. Diplomati Europske Unije ne slažu se s tim
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabaković / CROPIX

LUXEMBOURG - Diplomati iz mnogih država članica EU odbacili su optužbe da se Hrvatsku ucjenjuje u vezi s topničkim dnevnicima, ali su priznali da su ti dnevnici dugo bili prepreka u pregovorima i da to pitanje još nije skinuto s dnevnog reda.

Iz raznih izvora Jutarnjem je listu rečeno da Hrvatska nesporazume oko topničkih dnevnika mora riješiti s glavnim haaškim tužiteljem Sergom Brammertzom. Ne želeći ulaziti u komentare u vezi s izjavom Zorana Milanovića, mnogi su izvori iz EU podsjetili na izjavu Brammertza, koji je rekao da ni Hrvatska ne negira da su neki od dnevnika postojali ili postoje.

Bramertz je tada pozdravio osnivanje radne skupine zadužene da istraži tko je uništio neke od dokumenata. Ta njegova izjava je bila i povod da Nizozemska dopusti nastavak radnji u Vijeću EU oko poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, te da se Hrvatskoj uputi poziv za predstavljanje pregovaračke pozicije. Brammertz će za oko mjesec dana podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Hrvatske i Haaga. Ako dotad Hrvatska ne otvori poglavlje o pravosuđu, eventualni negativni izvještaj mogao bi opet biti razlog za novo blokiranje pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:43