ROK OD DVA MJESECA

EU PRIJETI HRVATSKOJ 'Ne unesete li u vaše zakone direktivu koju ste propustili unijeti, slijedi kazna'

U okviru sustava obveza energetske učinkovitosti poduzeća moraju poduzeti mjere za osiguravanje ušteda energije na razini krajnjeg korisnika
 CROPIX/AFP

Europska komisija zatražila je u srijedu od Hrvatske, Austrije, Irske, Latvije i Rumunjske da osiguraju potpuno prenošenje direktive o energetskoj učinkovitosti u nacionalna zakonodavstva, priopćeno je iz predstavništva EK u Hrvatskoj.

U skladu s tom direktivom, države članice moraju postići uštede energije u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine. To moraju učiniti koristeći se sustavima obveza energetske učinkovitosti i/ili drugim ciljanim mjerama politike kako bi potaknule poboljšanja energetske učinkovitosti u kućanstvima, sektoru industrije i prometa.

U okviru sustava obveza energetske učinkovitosti poduzeća moraju poduzeti mjere za osiguravanje ušteda energije na razini krajnjeg korisnika, primjerice pružajući savjete o ugradnji bolje izolacije ili nudeći bespovratna sredstva za zamjenu starih prozora koji uzrokuju energetske gubitke.

Direktiva je morala biti prenesena u nacionalno zakonodavstvo do 5. lipnja 2014., navodi se u priopćenju.

Komisija je u srijedu poslala obrazložena mišljenja na adrese spomenutih država članica, tražeći od njih da u potpunosti prenesu Direktivu u nacionalno zakonodavstvo. Ako države članice ne izvrše tu obvezu u roku od dva mjeseca, Komisija može odlučiti uputiti ih Sudu EU i zatražiti novčane kazne.

U priopćenju se navodi i da je tijekom drugog semestra prošle godine EK pokrenula postupke zbog povrede propisa za neprenošenje te direktive protiv svih članica EU osim Malte. U studenome 2014. Komisija je poslala obrazloženo mišljenje Bugarskoj i Mađarskoj. U veljači 2015. obrazložena mišljenja poslana su Grčkoj i Portugalu, a u ožujku 2015. Komisija je odlučila uputiti Mađarsku Sudu, uz novčane kazne jer nije donesena nijedna mjera za prenošenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:58