ODLUKA SLJEDEĆI TJEDAN

EU PRIJETI SANKCIJAMA 'Nećemo dati Hrvatskoj 600 milijuna kuna zbog 'lex Perković''

Toliko ćemo izgubiti uskrati li nam EU sredstva namijenjena uspostavi schengenskog sustava
 AFP

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding namjerava sljedeći tjedan pokrenuti proceduru uvođenja mjera protiv Hrvatske, iako je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly jučer rekao kako odluka o tome hoće li to pitanje biti na dvenom redu, nije donesena.

‘Nije u dobroj vjeri’

Neslužbeno su brojni izvori iz EU potvrdili da Reding namjerava sljedeći tjedan pokrenuti konzultacije o aktiviranju mjera protiv Hrvatske koje predviđa članak 39 pristupnog ugovora. Isti izvori rekli su da povjerenica nije zadovoljna zbog toga što se stupanje na snagu izmjenjenog zakonom o primjeni europskog uhidbenog naloga povezuje s ustavnim promjenama, a stupanje na snagu odgađa za skoro godinu dana.

REDING O LEX PERKOVIĆ 'Jako sam žalosna i razočarana ponašanjem Hrvatske'

- Jasno je da Hrvatska to može napraviti znatno brže. Pa usvojila je taj zakon preko noći, i brzo je stupio na snagu. Zato je nelogično da je sada potrebna tolika odgoda - rekao je za Jutarnji dužnosnik Komisije.

Na naše pitanje zašto im smeta ta odgoda ako su druge države članice ranije imale mogućnosti odugovlačiti s provedbom uhidbenog naloga, taj je izvor rekao kako je “uvođenjem ograničenja samo tri dana prije ulaska u EU, donekle poljuljano povjerenje i ostavljen dojam da ta promjena nije usvojena u dobroj vjeri. Zato se sada neki pribojavaju da bi Hrvatska vezivanjem ovog pitanja s ustavnim promjenama stvorila situaciju u kojoj bi ponovno bilo ograničenja za punu i bezuvjetnu primjenu europskog uhidbenog naloga”.

Aktiviranje mjera

Reding je jučer izrazila razočaranje ponašanjem Hrvatske u vezi sa spornim zakonom.

- Vrlo sam žalosna zbog ove situacije. Godinama sam radila zajedno s hrvatskom Vladom da zatvorimo poglavlje 23 i omogućimo ulazak Hrvatske u EU. Hrvatska je uspjela. Govorila sam kako Hrvatsku treba tretirati kao i sve druge članice, da nema nadzornog mehanizma kakav imaju Bugarska i Rumunjska. Ja sam se borila za to. I što se onda dogodilo? Tri dana prije ulaska, Hrvatska je jednostrano promijenila zakon koji nikada nije bio na pregovaračkom stolu. Taj zakon je bio dobar i u skladu s pravilima EU. Vrlo sam žalosna i razočarana - rekla je potpredsjednica Reding. Dodala je kako vjeruje da možemo riješiti ovaj problem što je moguće prije u dobroj vjeri. Na pitanje hoće li to pitanje staviti na dnevni red sljedećeg kolegija povjerenika i kakve će mjere predložiti, Reding nije izravno odgovorila.

Ako bi Reding pokrenula postupak mjera protiv Hrvatske, o tome bi se nakon konzultacija unutar Komisije, trebala konzultirati i s državama članicama.

Nadzor granica

Iz hrvatskih se izvora čuju primjedbe da bi eventualne mjere mogle značiti samo uskraćivanje novca iz fondova namijenjenih pravosuđu, poput onih za usavršavanje sudaca, a nipošto iz fondova za jačanje nadzora granica koji dolaze kao pomoć u ispunjavanju uvjeta za ulazak u schengensku zonu.

U Komisiji smatraju da su i pitanja Schengena, iako formalno u djelokrugu unutarnjih poslova, vezana uz pravosuđe i vladavinu prava.

REUTERS IZ BRUXELLESA Europska Unija uvodi sankcije Hrvatskoj već idući tjedan

Iz fonda za Schengen Hrvatskoj je za ovu godinu već isplaćeno 40 milijuna eura, koje je sjelo na račun MUP-a, a za sljedeću je planirano 80 milijuna eura, odnosno 600 milijuna kuna. Komisija bi ta sredstva uskratila Hrvatskoj sve do trenutka dok postoje nepravilnosti, što znači dok izmjenjeni zakon, tzv. Lex Perković, ne stupi na snagu.

Ipak, neki diplomati EU upozoravaju na to kako državama članicama nije u interesu da Hrvatska izgubi taj novac jer svi žele da jača nadzor svojih granica koje su i vanjske granice EU. Zato vjeruju da će se pronaći rješenje kako komisija ne bi primjenjivala nikakve mjere.

Barroso do utorka mora odlučiti hoće li raspravljati o Hrvatskoj

Hoće li pitanje Hrvatske biti na dnevnom redu u srijedu, o tome do utorka treba odlučiti predsjednik Europske komisije Jose. M. Barroso. Prije toga će o toj temi vjerojatno neformalno razgovarati šefovi kabineta povjerenika. I ako službeno ne bude na dnevnom redu, Reding ga može samoinicijativno pokrenuti na samom sastanku.

Naime, tema Komisijina sastanka u srijedu ionako je proširenje. Upravo za budućnost proširenja nije dobro da se baš na ovom sastanku pokrene pitanje Hrvatske jer bi bilo postavljeno u negativnom kontekstu, kao primjer kako jedna nova članica, nakon što uđe u EU, odbija ispoštovati nešto što Komisija traži. Tako bi, umjesto pozitivnog primjera, Hrvatska bila spomenuta u negativnom kontekstu, kažu naši izvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:50