MALVERZACIJE

EU tužitelji objavili izvještaj o Hrvatskoj: Istražuju 23 slučaja teška 313,6 milijuna eura

Lani su šest slučaja okončana osuđujućim sudskim presudama, dok su još dva slučaja bila u fazi suđenja.

Gabrijela Žalac

 Boris Kovačev/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je tijekom 2022. godine - u svim članicama Europske unije - istraživao ukupno 1117 slučaja u kojima je šteta po proračun Unije procijenjena na čak 14,1 milijardi eura.

Godišnje izvješće o aktivnostima Ureda europskog javnog tužitelja u 2022. godini pokazuje da su tužitelji pune ruke posla imali s prekograničnim prijevarama vezanim uz (ne)plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Gotovo polovica (47 posto) svih njihovih istraga odnosi se na sumnje u prijevare s (ne)plaćanjem PDV-a.

U Hrvatskoj je Ured europskog javnog tužitelja počeo raditi 1. lipnja 2021. godine, a lani je istraživao 23 slučaja u kojima je ukupna financijska šteta bila procijenjena na 313,6 milijuna eura.

I dok EPPO u drugim članicama Unije najviše posla ima s prijevarama koje se odnose na plaćanje PDV-a, u Hrvatskoj niti jedna istraga nije otvorena zbog sumnje u prijevaru povezanu s PDV-om. Dominantan razlog zbog kojeg EPPO u Hrvatskoj otvara istrage je sumnja na korupciju.

U godišnjem izvješću Ureda europskog javnog tužitelja navodi se kako su u Hrvatskoj do kraja 2022. šest slučaja okončana osuđujućim sudskim presudama, dok su još dva slučaja bila u fazi suđenja.

Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja neovisno je tijelo Europske unije odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a, odnosno proračunu Europske unije, a što uključuje prijevare, pranje novca, korupciju i prekogranične prijevare povezane s (ne)plaćanjem PDV-a.

Najpoznatija istraga koju je Ured europskog javnog tužitelja dosad otvorio u Hrvatskoj svakako je istraga protiv nekadašnje ministrice regionalnig razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:44