NOVA PRAVILA

EU UPUTILA NALOG HZZO-u Dopunsko samo preko privatnika?

Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju najavilo je HANFA-i dolazak u Hrvatsku.
Zagreb, 310511.Reportaza o Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.Na slici: podruznica HZZO-a u Klovicevoj.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Europska komisija uputila je nalog HZZO-u da prestane s ugovaranjem novih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Odluka se odnosi na sve zemlje EU-a, piše Novi list .

To znači da će 2,33 milijuna hrvatskih građana koji imaju policu dopunskog - morati odabrati privatnog osiguravatelja ukoliko i dalje budu željeli biti osigurani.

Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju najavilo je HANFA-i dolazak u Hrvatsku. HZZO, naime, od polica dodatnog zdravstvenog osiguranja uprihodi 1,86 milijardi kuna.

Ostali osiguravatelji prihoduju znatno manje novca: državni Croatia zdravstveno osiguranje 99 milijuna, privatni Sunce osiguranje 92 milijuna, a ostalih 12 ukupno od 47 milijuna kuna.

Pitanje je što će biti s 894 tisuće građana kojima se dodatno zdravstveno osiguranje plaća iz proračuna, ali i ima li HZZO način da zadrži 2,33 milijuna osiguranika i prihod od 1,86 milijardi kuna.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga je ranije izjavio kako već neko vrijeme razmatraju više opcija koje će predstaviti svom vlasniku, Vladi - zadržavanje sadašnjeg koncepta, preko osnivanja novog društva do potpunog odustajanja od ugovaranja dopunskih polica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:06