ZATVORENA JOŠ DVA PREGOVARAČKA POGLAVLJA

EU: Završetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju ambiciozan je, ali i dostižan cilj

Nakon današnje konferencije u Bruxellesu, Hrvatska ima zatvorenih 30 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima s Europskom Unijom
 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Završetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju ambiciozan je, ali i dostižan cilj, iako to sada nitko ne može jamčiti, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to ostvari - izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi nakon međuvladine konferencije o pristupanju održanoj danas u Bruxellesu.

Hrvatska je na toj konferenciji zatvorila dva pregovaračka poglavlja – 'Poljoprivreda i ruralni razvitak' i 'Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata', čime je zatvoreno 30 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima s Europskom Unijom.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je da Europska Komisija ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku.

- Umjesto toga, nastavit ćemo s monitoringom sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u Uniju – rekao je Fuele, i odbacio nagađanja o vezivanju završetka pregovora s Hrvatskom s davanjem kandidatskog statusa Srbiji, o čemu je prošli tjedan govorio mađarski premijer Viktor Orban.

I predstavnici Hrvatske i EU-a istaknuli su da presuda Haškog suda generalima Gotovini i Markaču neće utjecati na pristupni proces. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je, između ostalog, istaknuo da premijerka Jadranka Kosor nije rekla da neće prihvatiti hašku presudu.

- U presudi ima kvalifikacija s kojima se ne slažemo, i očekujemo da će one biti razmotrene i odbačene - rekao je Jandroković i najavio nastavak suradnje s Haškim sudom. On smatra i da sadašnja niska potpora građana članstvu u EU ne odražava stvarno stanje na terenu.

- Treba imati u vidu da je potpora posljednjih godina bila stabilna na razini između 55 i 64 posto i siguran sam da će buduća istraživanja pokazati njen rast - rekao je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:46