NAJČEŠĆA IMENA

Europa je pokleknula pod imigrantima, Hrvati su tradicionalni: Muhamed popularan u Londonu, a Luka kod nas

Vesna, Goran, Tomislav i Krešimir gotovo su nestali

ZAGREB - Lana i Lucija najpopularnija su ženska, a Luka i Ivan najčešća muška imena koja se posljednje dvije godine daju bebama u Hrvatskoj.

Trendovi odabira imena mijenjaju se s godinama. Tako su Goran i Vesna, nekad vrlo popularna imena u Zagrebu, jednostavno nestala, a Tomislav i Krešimir pri samom su dnu liste najpopularnijih dječjih imena.

Društvene promjene

U susjednoj Italiji najpopularnija ženska imena su Giulia i Sofia, a muška Francesco i Alessandro. Francuzi svojim djevojčicama najradije daju imena Lea i Emma, a dječacima Enzo i Lucas, dok su u Njemačkoj i dalje popularna tradicionalna imena Maximillian i Alexandar te Marie i Sophie.

U Europi je, tvrde onomastičari, uvijek bio snažan utjecaj kršćanstva te latinskog i grčkog naslijeđa. No, dok su nekad ciklusi popularnih imena trajali između 100 i 130 godina, sada se ti trendovi mijenjaju mnogo brže te reflektiraju društvene promjene. Primjerice, proces objedinjavanja europskih zemalja doveo je do toga da su Sofia i Emma postala najčešća ženska imena u EU te dominiraju u Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Njemačkoj.

Šest milijuna

Kad je riječ o najpopularnijem muškom imenu, u nekoliko se zemalja po popularnosti izdvaja Muhamed. Nedavno je Britanski zavod za statistiku objavio da je Muhamed najčešće ime među novorođenom muškom djecom u Velikoj Britaniji, dok su Oliver i Jack na drugom i trećem mjestu najpopularnijih muških imena.

- Oko deset posto britanske populacije, odnosno njih šest milijuna od 60 milijuna, osobe su koje su podrijetlom imigranti. To pokazuje da se Britanija mijenja - izjavio je Tim Finch, voditelj Odjela za migracije u Institute for Public Policy Research.

Muslimani danas čine 4,6 posto britanske populacije, a njihov se broj u cijeloj Zapadnoj Europi u posljednjih 20 godina povećao s deset na 17 milijuna. Osim u Londonu, ime Muhamed vrlo je popularno i u nizu drugih europskih metropola.

Niski natalitet

To je ime već nekoliko godina najpopularnije među novorođenim dječacima u Oslu, Bruxellesu i Marseilleu. Demografi smatraju da je učestalost imena Muhamed jedan od pokazatelja demografskih trendova na Zapadu gdje populacija ubrzano stari zbog niske stope nataliteta. Dok su imigranti sedamdesetih godina pokazivali snažnu želju da se integriraju u ta društva pa su djeci davali zapadnjačka imena, današnji useljenici radije biraju imena bliska svome podrijetlu i kulturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:51