SPORNA REPRESIJA

EUROPA SE OTVARA, A MI PEČATIMO RESTORANE Skandalozan udar na najpogođeniji sektor hrvatskog gospodarstva, Mikuliću s vrha poručeno: 'Saniraj štetu!'

Glavni državni inspektor je u večernjim satima najavio da već od sutra u 11 sati na snagu stupaju nove, relaksirane, mjere za ugostitelje
glavni državni inspektor Andrija Mikulić (u krugu)
 Damir Krajac, Tomislav Kristo / CROPIX

Nema ni godina dana otkako je glavni državni inspektor Andrija Mikulić podzetnicima obećavao kako je Inspektorat ovdje da prvo bude partner, a tek na kraju da kažnjava, no u praksi se to obećanje negdje pogubilo.

To su najbolje na svojoj koži osjetili vlasnici dvaju zagrebačkih restorana koji su za vikend, nakon posjeta turističkih inspektora, dobili rješenja o pečaćenju objekata.

Riječ je o restoranima Rustica i Tekka koji su zapečaćeni jer su organizirali drive-in uslugu, a sve je u slučaju Tekke dodatno zakomplicirao i jedan “visoki stol” za koji vlasnici objekta, što god to značilo, nisu mogli predočiti minimalne tehničke uvjete.

Dopušten drive-in

A cijela priča počela je nedugo nakon odluke Nacionalnog stožera o zabrani rada ugostiteljskih objekata kad su restorateri, točnije Nacionalna udruga ugostitelja, tvrde, od Ministarstva turizma tražili informaciju smiju li, s obzirom na zabranu usluživanja jela u restoranu, uz dostavu organizirati i neku vrstu drive-ina, gdje bi gosti telefonski naručivali hranu te je osobno dolazili preuzimati ispred objekata.

- Od Ministarstva turizma dobili smo jasan odgovor da je naručitelju dozvoljeno naručenu hranu preuzeti na pragu ili u neposrednoj blizini objekta pa je dio ugostitelja tako organizirao posao - izjavio je potpredsjednik Udruge Vedran Jakominić.

No nekoliko tjedana kasnije stiže Državni inspektorat. Točnije, visoki turistički inspektor 17. travnja otkriva da restoran Tekka na svojim internetskim stranicama organizira drive-in uslugu pa naziva objekt i odlučuje naručiti jelo.

Ipak, u oči mu odmah upada nepravilnost: restoran je pred ulaz, na javnu površinu, postavio visoki stol na kojemu konobar odlaže jela prije nego što će ih gost platiti i preuzeti pa inspektor pita je li direktor restorana za taj stol osigurao minimalne tehničke uvjete, a potom traži da mu pokaže i pisano rješenje o tim uvjetima.

Tu će biti i prva prava pogreška u koracima vlasnika restorana Tekka, Marija Mindera, koji, vidi se iz zapisnika, rješenje tijekom posjeta inspektora nema unutar objekta, zbog čega se obvezuje papir naknadno dostaviti Inspektoratu.

Sporni stol

Prije toga ipak stiže usmeno rješenje zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti na 30 dana, a nešto slično dobili su i vlasnici restorana Rustica.

I njih su inspektori posjetili 17. travnja i otkrili “strašan” prekršaj: iako je odlukom Stožera civilne zaštite propisana obustava rada ugostiteljskih objekata na period od 30 dana, u vrijeme posjeta inspektora restoranu u Mandlovoj ulici zamijećeno je da je restoran otvoren i da telefonskim putem prima narudžbe.

Dapače, u vrijeme posjeta inspektora Rusticu su nazvala dva gosta koja su naručila dvije porcije prženih lignji s prilogom i tartarom, a koje su potom osobno došli platiti i preuzeti ispred restorana.

- Dakle, svi su postupali prema uputama Ministarstva turizma, a na kraju su zatvoreni. Ako je ta uputa u međuvremenu bila izmijenjena, smatramo da nas je netko o tome trebao obavijestiti - ljutit je Jakominić.

Priča je na kraju eskalirala tako da je zatvaranje restorana bilo jedna od tema na presici Nacionalnog stožera na kojoj je bio i glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Iako je utvrdio da je u slučaju restorana s visokim stolom doista riječ o prekršaju, Mikulić je rekao da se osobno angažirao u ovom slučaju te da će, pokaže li se da je bilo profesionalnih propusta, “iskoristiti sve zakonske mogućnosti”.

Branio se, usto, statistikom prema kojoj je, od početka posebnih okolnosti, prekršaj utvrđen za samo 31 od ukupno 35 tisuća ugostiteljskih objekata u zemlji, što nije ni čudno jer je većina tih objekata - trenutno zatvorena.

Nova uputa

Usto, najavio je da će sljedeći tjedan s epidemiolozima biti održan sastanak u Inspektoratu, gdje će se raspravljati o pisanju nove upute za ugostiteljske objekte te da će za sve objekte koji ih ispunjavaju - biti obustavljeni postupci.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da, uz javnost, postupkom Inspektorata, a posebno nastupom glavnog inspektora Mikulića nisu bili zadovoljni ni u Vladi iz koje su Mikuliću poručili neka na neki način sanira štetu.

- Ono što je Mikulić javno rekao shvaćamo zapravo kao priznanje pogreške Inspektorata koji će se sad očito morati pokriti ušima. Nedostajao je jedino njegov odgovor zašto je postavljanje stola na javnu površnu dovoljan razlog da se na 30 dana zatvori objekt umjesto da mu se izda opomena, ali nećemo dalje inzistirati - kaže Jakominić i poručuje kako računa da će zatvoreni objekti doista biti i otvoreni.

U cijelu se priču uključila i Hrvatska udruga turizma, čiji je direktor Veljko Ostojić dao podršku svim poduzetnicima koji su u ovako teškim vremenima uspjeli zadržati radna mjesta i očuvati svoja poduzeća.

- Naravno da je uvijek bitno poštovati zakone, no koliko sam ja razumio trenutnu situaciju, priprema i usluživanje hrane nisu općenito zabranjeni, već je zabranjeno usluživanje unutar objekata. Reakcija službi bila bi razumljiva da je bilo epidemioloških propusta, no ako se radilo o formalnom propustu, kazna je pretjerana. Osim toga, ako govorimo o epidemiološkim uvjetima, smatram da je preuzimanje hrane ispred objekta za korisnika sigurnije nego što je to kad ga preuzima uz pomoć dostave, dakle neke treće osobe - smatra Ostojić.

Uvjeti

Iz Inspektorata su za kraj i službeno pojasnili zašto uslugu drive-in prodaje hrane može obavljati tvrka poput McDonald’sa, ali ne i običan restoran.

- McDonald’s ima rješenje za objekt brze prehrane u sklopu kojeg je zadovoljio posebne minimalno - tehničke uvjete, između ostaloga i uvjet pruženja usluge preko prozora - poručili su.

Vlasnik Tekke: 'Nitko ne zna zašto su nas zatvorili'

- Nitko zapravo ne zna pravi razlog zašto su nas zatvorili i sad nam preostaje samo čekanje. Uvijek smo postupali po preporukama Vlade pa i u situaciji u vezi s pandemijom. Na plaći imam 20 zaposlenika i očuvali smo radna mjesta sve dosad. Ne znam kako će to biti izvedivo sad kad su nas zatvorili na mjesec dana. Na stranicama Ministarstva turizma piše da 'naručitelj može pripremljenu hranu i piće osobno preuzeti ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta' - izjavio je Mario Minder, vlasnik zagrebačkog restorana Tekka.

- Razlog zatvaranja je uz ostalo kršenje regulative da se vrata restorana ne smiju otvoriti. Naravno da ih morate otvoriti čak i kad predajete narudžbu dostavljaču dostavnih servisa. Rekli su i da potičemo skupljanje ljudi iako red nikad nije bio duži od pet osoba. Na plaći imam 50 zaposlenika. Kako su nas sad zatvorili na 30 dana, nemam pravo niti na potporu - ogorčen je Robert Cimkić, vlasnik restorana Rustica.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kaže da je postupanje Državnog inspektorata u nadležnosti Ministarstva turizma izrazito nekompetentno jer su nam upravo oni dali upute kako moramo postupati.

- A ako oni sami ne znaju svoja pravila, tko ih zna - dodaje. (Neda Batinić, Vana Babić)

Mikulić: Tko bude poštovao 11 točaka epidemiologa, moći će raditi

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić gostovao je u nedjelju u HRT-ovom Dnevniku u kojem je odgovarao na pitanja o pečaćenju restorana.

- Jučer i danas razgovarali smo da bismo išli na relaksaciju mjera, rekao je i pojasnio da razgovaraju kakve bi mjere trebalo donijeti da ugostitelji mogu raditi na dostavi hrane.

Epidemiolozi, kaže, u 11 točaka savjetuju kako bi trebalo raditi.

- Važno je da ugostitelji, koji će se toga pridržavati (...), svi koji će se pridržavati tih 11 točaka, moći će obavljati svoju ugostiteljsku djelatnost, rekao je Mikulić.

Mjere stupaju na snagu sutra u 11 sati, Mikulić je ponovio da svi koji su radili, a nisu se pridržavali mjera i naputaka, imali su mjeru zabrane rada, a kada počnu ispunjavati sve mjere, moći će opet raditi, pod pretpostavkom da se ide u obustavu postupka.

- Kada se ispune mjere, tog trena počinje teći rok da oni u najkraćim mogućim rokovima mogu početi s pripremom i dostavom hrane, dodao je. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:48