HRVATSKA IM NIJE SIGURNA

EUROPARLAMENTARAC FLEGO: 'Austrijska odluka nije u europskom duhu, diskriminatorna je, nimalo solidarna i nelogična'

Valter Flego
 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik IDS-a Valter Flego reagirao je u petak na konferenciji za novinare u Puli na odluku austrijske vlade da Hrvatsku ne uvrsti na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana ocijenivši je neeuropskom i diskriminatornom.

- Naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja, što smatram nepojmljivim - rekao je Flego. Ocijenio je kako odluka austrijske vlade "jednostavno nije u europskom duhu - diskriminatorna je, nimalo solidarna i nelogična".

S jedne strane, istaknuo je, Europska komisija predlaže rekordno velik proračun za spas europskog gospodarstva, a s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke.

- Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije - poručio je Flego. O tom je problemu zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika, Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom, dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju njezine predsjednice Ursule von der Leyen. Dopis je poslan i predsjedniku Vlade Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Božinoviću te ministru turizma Cappelliju.

IDS-ov saborski zastupnik Emil Daus rekao je da nam turistički sektor posljednjih godina na godinu donosi više od deset milijarda eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo osam posto naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza.

- Sama pojava koronavirusa pokazala je koliko je zapravo turizam osjetljiv na bilo kakvu nestabilnost i promjene u okruženju. Baš zato, sigurnost mora biti trajni prioritet svih zemalja koje žele predstavljati faktor na turističkoj karti Europe - poručio je Daus. Prijateljima iz Austrije, koji čine više od 10 posto dolazaka te "slove kao izuzetno dragi i poželjni gosti" poručio je kako se Hrvatska znala nositi s virusom te da je cijelo vrijeme bila korak ispred njega.

- Zato se zaista nadam da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako i u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoj godišnji odmor bez otežanog povratka u matičnu zemlju - istaknuo je Daus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53