PUT PREKO BARE

Europarlamentarci SDP-a i HDZ-a zajedno u SAD-u: Picula i Stier predstavit će Hrvatsku Pentagonu i Bijeloj kući

Otkad smo u Europskoj uniji, Washington nam je još bliži ‘susjed’, kaže Tonino Picula
 CROPIX

Hrvatski europarlamentarci - SDP-ovac Tonino Picula i HDZ-ovac Davor Stier - putuju zajedno početkom prosinca u Sjedinjene Države. Ideja ovog zajedničkog putovanja jest da se Hrvatska predstavi relevantnim institucijama u Sjedinjenim Državama te hrvatskoj iseljeničkoj zajednici nakon ulaska zemlje u EU.

Pritom, kako bi sugovornici dobili cjelovit uvid u situaciju, pozvani su predstavnici dviju najvećih stranaka u Hrvatskoj, vladajuće i opozicijske. Dvojac Picula-Stier imat će sastanke u State Departmentu, Pentagonu, američkom Institutu za mir, susrest će se s predstavnicima dvaju instituta, demokratskog i republikanskog, najznačajnijih think-tankova washingtonske političke zajednice - NDI (National Democratic Institute) i IRI (International Republican Institute), te održati predavanje o novoj članici u Uniji. Hrvatska neće biti jedina tema.

Njihov posjet gotovo da koincidira s obljetnicom Dayonskog sporazuma, koji je službeno potpisan 14. prosinca 1995. u Elizejskoj palači u Parizu, a američke diplomate i dužnosnike zanimat će opća situacija na europskom jugoistoku pa će i to biti jedna od tema razgovora.

Tonino Picula kaže da ulazak Hrvatske u EU pridonosi i boljim vezama naše zemlje sa Sjedinjenim Državama. Uostalom, Hrvatska je upravo od SAD-a dobila podršku za integracijske procese u vrijeme kad se našla u blokadi zbog interesa susjedne Slovenije. U tom smislu, dodaje Picula, odavno je jasno da je Amerika danas toliko moćna da je “postala susjed svakoj državi”.

Uloga Sjedinjenih Država na jugoistoku Europe uvijek je bila važna.

- Upravo je deficit američkog angažmana oko pitanja Kosova i Makedonije utjecao na današnju situaciju. Europa se oko tih pitanja trudi, ali namjeravam pozvati američke institucije da se više angažiraju na rješavanju otvorenih pitanja na jugoistoku Europe. Ne samo po pitanju Kosova i Makedonije, već i oko budućnosti Bosne i Hercegovine koja je zacementirana Daytonskim sporazumom, a koji je i sklopljen uz golemi američki angažman i pomoć - kaže Picula. Tijekom zajedničkog posjeta Sjedinjenim Državama Picula i Stier trebali bi posjetiti i Chicago gdje će svi susreti biti vezani uz hrvatske iseljenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:03