ODGOVORILA NA KRITIKE

EUROPARLAMENTARKA GLAVAK 'Nemamo vremena čekati da Bernardić nešto nauči, zastrašujuće je nepoznavanje europske tematike od strane nekih SDP-ovaca'

Sunčana Glavak
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u Newsroomu N1 komentirala je kritike koje dolaze iz SDP-a, a koje kažu da 10 milijardi eura koje je EU predvidjela za Hrvatsku u okviru oporavka gospodarstva od koronakrize nisu siguran novac.

- Zastrašujuće je neznanje SDP-a u kojem govore takve nonsense, brojke su egzaktne. Vlada je na početku mandata zatekla 9 posto ugovorenih i jedan posto isplaćenih sredstava. Ugovorenost je povećana na 94 posto, isplaćenost na 36, a do kraja 2023. godine sve će biti isplaćeno. Po ugovorenosti smo na 12. mjestu od 27 zemalja. To je 'fake news' Davora Bernardića kojeg je Euractiv proglasio neupućenim po pitanju europskih tema, a zastrašujuće je nepoznavanje europske tematike od strane gospodina Branka Grčića i Joška Klisovića koji je na pitanje zašto ništa nije ugovoreno rekao da su imali problema sa softverom - rekla je Glavak i dodala kako navedenih 10 milijardi eura ne ulaze u financijska sredstva koja će nam biti na raspolaganju u višegodišnjem financijskom okviru.

Na pitanje je li put do tog novca jednostavan, Glavak kaže da o tome ne odlučuju tri ili četiri zemlje, već cijeli Europski parlament.

- Svima ju u interesu da postignemo dobar dogovor jer je bitan za sve građane u ostalim zemljama. Francuska i Njemačka su dale snažnu potporu, a programi za 7,3 milijarde bespovratnih sredstava, u kojem su prioriteti poljoprivreda, jačanje konkurentnosti i digitalizacija, naći će se u našem stranačkom programu. Skepsa koja dolazi iz SDP-a znači da nisu ništa naučili, nemamo vremena čekati da Davor Bernardić nešto nauči, nije dobro obmanjivati javnost da Hrvatska nešto neće učiniti - rekla je Glavak i kratko se osvrnula na manje poznate detalje o načinu otplate tog zajma na razini EU, odnosno mogućnosti uvođenja nekih novih poreza.

- Hrvatska će pregovarati da budemo u dobroj situaciji po pitanju višegodišnjeg financijskog okvira. O novim porezima se još nije razgovaralo, mi nismo za to da se nešto oporezuje u Hrvatskoj, vidjet ćemo. Hrvatska se neće zalagati da bismo plaćali nove poreze.

Kako napominje, u fokusu fonda za oporavak su digitalna tranzicija, ekologija, poljoprivreda, a HDZ će u ponedjeljak predstaviti sveobuhvatni program kojem će u fokusu biti i poljoprivreda, daljnje jačanje gospodarstva, ali i ulaganje u infrastrukturu, piše N1.

- Ova izdašna sredstva o kojima govorimo, a vjerujemo da će ih Europski parlament usvojiti, nisu došla preko noći i Hrvatska ima utjecaj u Europskom vijeću. Andrej Plenković je tamo jedan od najstarijih, Merkel i Orbán imaju duži staž, vidimo kakav je utjecaj Hrvatske bio u kreiranju politike u višegodišnjem financijskom okviru.

Glavak dodaje i kako nema informacije je li Ministarstvo gospodarstva predalo prijavu za Europski fond solidarnosti za obnovu Zagreba nakon potresa, no sigurna je da će to učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:06