KOLIKO KOŠTA PUT BENEDIKTA XVI.

Europljani ljuti što posjete Svetog Oca financira država

Polemike o tome tko bi trebao snositi ne baš skromne troškove Papinih posjeta - svi porezni obveznici, dakle i oni koji nisu katolici, ili samo katolici - uobičajene su u svim državama uoči njegovih dolazaka, pogotovo sekularnijima

U 20 godina državne neovisnosti Slovenija je Papu ugostila dva puta. Papa Ivan Pavao II. prvi je put Sloveniju posjetio u svibnju 1996. na poziv tadašnjeg predsjednika Milana Kučana. Kako je posjet, uz pastoralni, imao i državni karakter, većina troškova financirana je iz državnog proračuna, što nije prošlo bez otpora i kritika lijevo orijentiranog dijela slovenske javnosti. Kritičari financiranja Papina posjeta iz državnog budžeta smatrali su da veći dio organizacijskih troškova posjeta treba snositi Katolička crkva i sami vjernici.

Drugi posjet uslijedio je u rujnu 1999., kad je u Mariboru Ivan Pavao II. beatificirao slovenskog duhovnika Antona Martina Slomšeka. Kako je drugi posjet bio isključivo pastoralnog karaktera, a pod dojmom polemika vođenih uoči prvog posjeta, slovenska vlada nije ga u značajnijoj mjeri financirala iz proračuna, pa su glavninu troškova snosili Katolička crkva u Sloveniji, vjernici donatori i proračun grada Maribora.

Portugal: papa Benedikt XVI. posjetio je Portugal sredinom svibnja ove godine, na obljetnicu fatimskog ukazanja. Troškove tog posjeta, koji je imao karakter i državnog, vlada nije obznanila, a grube računice objavljene na tamošnjim internetskim portalima kretale su se oko 7,5 milijuna eura. Glavnina troška Benediktova posjeta pokrivena je novcem iz državnog proračuna.

Čak i u katoličkom Portugalu, u kojem se 89,9 posto stanovnika izjašnjavaju kao katolici, dio javnosti vladi je zamjerio što je u Rim poslala vojni transportni avion Herkules čiji sat leta košta 5000 eura, kako bi dovezao papamobil, dok je civilni avion portugalske aviokompanije letio u Rim po Papu i njegovu pratnju. Riječ je o ustupcima koje vlada ne čini drugim državnicima.

Velika Britanija: četverodnevni posjet pape Benedikta XVI. u rujnu ove godine Velikoj Britaniji, prema podacima koje su iznosili britanski mediji, stajao je 20 milijuna funti (24 milijuna eura). Kako je posjet bio i državnički, a ne samo pastoralni, britanska je vlada iz proračuna osigurala između 10 i 12 milijuna funti, a ostatak su pokrili Katolička crkva, donatori i vjernici. Za dva najveća pastoralna događaja vjernici su morali kupiti ulaznice. Tako ih je bdijenje s Papom u Hyde Parku koštalo 10 funti (86 kuna), a prisustvovanje obredu beatifikacije kardinala Newmana u Birminghamu 25 funti (220 kuna).

Pitanje financiranja Benediktova posjeta Britaniji bilo je tema žestokih javnih polemika. Otpor dijelova britanske javnosti ne samo financiranju njegova posjeta iz državne blagajne nego i samom Benediktovu dolaksku bio je dobrim dijelom izazvan pedofilskim skandalima u Katoličkoj crkvi.

Španjolska: troškovi Papina posjeta u recesijskim vremenima nameću se kao važna tema i u jednoj od najkatoličkijih država Europe, Španjolskoj. Skori posjet pape Benedikta Barceloni, čija će organizacija bez toškova osiguranja i press centra, prema priznanju barcelonskog biskupa, stajati između 500.000 i 600.000 eura, također izaziva burne rasprave. Dok troškove osiguranja i press centra pokriva španjolska vlada, za ostatak se moraju pobrinuti Katolička crkva i donatori. Međutim, sindikati zaposlenih u javnom gradskom prijevozu Barcelone najavljuju štrajk za 7. studenoga, na sam dan Papina posjeta, prosvjedujući zbog visokih organizacijskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:58