BESPOVRATNA SREDSTVA

Europska komisija Hrvatskoj odobrila 319 milijuna eura pomoći za sanaciju šteta od potresa na Baniji

Riječ je o Prijedlogu Odluke o dodjeli sredstava koja će biti upućena u daljnji postupak u Europski parlament i Vijeće EU-a.
Petrinja
 Boris Kovacev/Cropix

Europska komisija donijela je odluku da se Hrvatskoj odobri 319 milijuna eura bespovratne pomoći za sanaciju šteta od potresa na Baniji.

Europska komisija je u petak objavila informaciju o usvajanju odluke o dodjeli sredstava EUSF-a na temelju zahtjeva kojeg je Republika Hrvatska podnijela u svrhu naknade sredstava za sanaciju šteta nastalih u potresima iz prosinca 2020. godine, koji su najviše pogodili područje Banije i šire okolice, priopćilo je u subotu Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o Prijedlogu Odluke o dodjeli sredstava koja će biti upućena u daljnji postupak u Europski parlament i Vijeće EU-a. Odluka će biti izvršna, odnosno isplata preostalog dijela sredstava do ukupno odobrenog iznosa bit će moguća tek nakon okončanja postupka navedenih tijela EU-a.

Podsjeća se kako je Hrvatskoj u kolovozu ove godine uplaćen dio predujma u iznosu od 41.325.507,00 eura, a prema prijedlogu odluke Europske komisije, ukupni iznos iznosio bi 319.192.359,00 eura.

Isto tako, Hrvatska je do sada već primila 683,7 milijuna eura bespovratne pomoći za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu, što ukupno čini više od milijardu eura bespovratne pomoći koliko će Republika Hrvatska primiti iz Fonda solidarnosti EU, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 10:46