PROBIJENI ROKOVI

Europska komisija neće imati milosti: Zbog Zakona o duhanu Hrvatska plaća milijunsku kaznu

Novi propisi trebali su, po Direktivi EU, biti doneseni do 20. svibnja, no sada se to više ni ne stigne na vrijeme napraviti
 Vlado Kos / Cropix

Vlada je već prekoračila rok u kojemu bi se po normalnoj zakonodavnoj proceduri mogle usvojiti izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i ispuniti obaveze iz Direktive Europske unije. Imali smo naime rok do 20. svibnja da donesemo propise koji bi proizvođače duhanskih proizvoda obavezali da od toga datuma za svoje proizvode koriste ambalažu s točno propisanim tekstualnim i slikovnim upozorenjima o štetnosti duhanskih proizvoda.

- Čak i ako na idućoj sjednici usvoje zakonske izmjene i pošalju novi zakon u proceduru, on se više ne može izglasati i staviti u primjenu do 20. svibnja. A probijanje rokova znači da ćemo plaćati kaznu. Koliku, ovoga časa ne mogu reći, no u pravilu one za kršenje rokova iznose dva do tri milijuna eura - kaže Siniša Varga, bivši ministar zdravlja čiji je resor zadužen za usklađivanje propisa o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih proizvoda s direktivom EU. Europska komisija, kaže Varga, obično tolerira probijanje rokova, ali u ovom slučaju toga neće biti jer se na rok od 20. svibnja 2016. godine, od kada su proizvođači morali početi proizvoditi novu ambalažu, nadovezuje rok od 20. svibnja 2017. godine kad se sve stare kutije u kojima se sada prodaju cigarete moraju u potpunosti povući, te rok do 20. svibnja 2020. godine kad se moraju prestati proizvoditi i prodavati duhanski proizvodi s aromama.

Nemoguća misija

- Ako Vlada na idućoj sjednici usvoji izmjene zakona i uputi ga u saborsku proceduru, dat ću sve od sebe da se odmah usvoji. Mogu jamčiti da ćemo mi iz oporbe osigurati kvorum. Dakako, pod uvjetom da zakonski prijedlog bude u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom Europske unije - rekao je Varga.

No čak i ako se zakon pošalje u Sabor s izvanredne sjednice Vlade odmah početkom idućeg tjedna i donese u hitnoj proceduri, nemoguće je da se ispoštuje rok od 20. svibnja, od kada bi proizvođači duhanskih proizvoda svoje artikle stavljali u novu ambalažu. To iziskuje prilagodbe i ulaganja u novu tehnologiju koja za sobom povlači i nove troškove, pa neki sumnjaju da je Vlada propustila rokove pod pritiskom duhanske industrije. Duhanski proizvodi za pušenje na svojim će pakiranjima morati imati kombinirana zdravstvena upozorenja o štetnosti pušenja, i to tekstualna upozorenja i fotografije u boji koje upozoravaju na štetne posljedice uživanja u duhanskim proizvodima koje će pokrivati 65 posto površine ambalaže. Obaveza se odnosi na kutije u kojima se prodaju cigarete, ali se reguliraju i upozorenja koja moraju biti na duhanu za motanje, kao i na drugim biljnim pripravcima. Po Direktivi EU regulira se proizvodnja i prodaja elektroničkih cigareta i punjenja za njih. Kutije cigareta morat će sadržavati najmanje njih 20, a slim pakiranja će vjerojatno otići u povijest jer na njih neće stati propisane dimenzije fotografija koje svjedoče o štetnosti duhanskog dima.

Bunt proizvođača

Prije dva mjeseca, kada se govorilo o ovoj temi, iz Philipa Morrisa Zagreb ukazivali su na to da mjere koje je nametnula EU imaju velik utjecaj na poslovanje i dodatno pooštravaju već rigorozni zakonodavni okvir koji regulira duhanske proizvode u Hrvatskoj.

Ukazivali su na to da je Hrvatska na rubu EU i da se posljedice promjena moraju promatrati i u poslovanju izvan granica EU.

U British American Tobaccu (BAT), koji je preuzeo Adrisov TDR, govorili su da im je glavna briga vrijeme koje će imati za usklađivanje procesa proizvodnje u Kanfanaru, pakiranja i formata kutija, za što su im potrebna i znatna ulaganja. Govorili su da će morati izmijeniti dijelove strojeva i da će za to trebati dosta vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 00:28