UDAR ZBOG KORONE

Europska komisija odobrila hrvatski program pomoći peradarstvu: Stiže 2,7 milijuna eura!

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja
Predsjednica EK Ursula von der Leyen
 Elvis Barukcic/AFP

Europska komisija je u utorak odobrila hrvatski program u vrijednosti 2,7 milijuna eura za potporu sektoru peradarstva pogođenom pandemijom koronavirusa.

Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore. U okviru ovog programa potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa.

Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. Iznos potpore po korisniku izračunat će se na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Konkretno, potpora neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica te će se dodijeliti najkasnije do 31. prosinca 2021.

Komisija je zaključila da je ova mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s pravilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:28