‘ČESTITAMO OD SRCA‘

Europska komisija pozdravila povijesni uspjeh Hrvatske: ‘Nova godina bit će nezaboravna za Hrvate‘

Ovo je trenutak ponosa za EU, Hrvatsku i njezine građane, kaže Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Predsjednica Europske komisije i nekoliko članova Komisije pozdravili su u petak istodobni ulazak Hrvatske u šengen i u europodručje kao veliko postignuće i za Hrvatsku i za EU.

Europska komisija je u petak objavila opširno priopćenje u kojem se detaljno opisuje hrvatski put prema šengenskom prostoru i eurozoni.

“Toplo pozdravljam ulazak Hrvatske u euro i u šengenski prostor. Od nedjelje građani koji ulaze i izlaze iz Hrvatske moći će putovati bez unutarnjih graničnih kontrola”, kaže se u izjavi predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Von der Leyen ističe da je to “veliki uspjeh za Hrvatsku, simbol njezine čvrsto ukorijenjene privrženosti EU-u i simbolični trenutak za EU u cjelini”.

“Ovo je trenutak ponosa za EU, Hrvatsku i njezine građane”, kaže von der Leyen.

“Ovo je prekretnica na europskom putu Hrvatske i to potpuno zaslužena. Od srca čestitam svim Hrvatima!”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni kaže da će ova “Nova godina biti nezaboravna” za hrvatski narod.

“Kakva povijesna prekretnica i za Hrvatsku i za Europsku uniju u cjelini! Možda niti jedna država članica EU-a nije prošla tako nevjerojatno putovanje u posljednja tri desetljeća: od užasa rata 1990-ih do članstva u EU-u 2013. i sada spremna uživati u dvije najopipljivije prednosti integracije u EU. Čestitke Hrvatskoj!”, rekao je Gentiloni.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da svaka nova članica šengena čini Europsku uniju jačom.

“Ponosna sam na posao koji su Komisija i Hrvatska obavile zajedno tako da Hrvati sada mogu imati koristi od ovog povijesnog iskoraka”, rekla je Johansson i dodala kako ostaje predana tome da i Bugarska i Rumunjska što prije postanu članice šengena.

Vijeće za unutarnje poslove potvrdilo je ulazak Hrvatske u šengen na svom sastanku 8. prosinca u Bruxellesu, ali Bugarska i Rumunjska nisu dobile zeleno svjetlo zbog izostanka konsenzusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2023 08:47