OPORAVAK SEKTORA

Europska komisija predstavila alat EU za pristup informacijama o financiranju kulture

Cilj alata, odnosno interaktivnog vodiča, je pomoć u identifikaciji najprikladnijih izvora potpora EU-a

Predrag Matić

 Darko Tomas/Cropix

Europska komisija je ovoga tjedna predstavila alat koji će osigurati pristup informacijama o dostupnim sredstvima za financiranje u kulturnom sektoru, što je hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić ocijenio "prvim korakom oporavka kulturnog sektora Europske unije“.

Europska komisija predstavila je u ponedjeljak novi alat kojim olakšava pristup informacijama o mogućnostima financiranja za kulturne i kreativne sektore Europske unije u razdoblju 2021.-2027.

Cilj alata, odnosno interaktivnog vodiča, je pomoć u identifikaciji najprikladnijih izvora potpora EU-a za projekte iz područja kulturnog i kreativnog sektora. Nakon što kulturnjaci i njihove organizacije odgovore na jednostavan upitnik, mogu lako pronaći najadekvatniji dostupan proračun i naučiti o procesu prijave na različite izvore financiranja.

Zastupnik Predrag Fred Matić, koji je bio izvjestitelj Socijalista i demokrata za kulturni oporavak Europske unije, ističe da je to bio jedan od najčešćih problema na koji su ga kulturnjaci upozoravali prilikom izrade Rezolucije o kulturnom oporavku EU-a, priopćio je ured zastupnika.

"Na taj način svi izvori financiranja su na jednom mjestu i naši kulturnjaci iz Hrvatske će lakše doći do informacija gdje se i na koji način mogu povući sredstva i prevladati administrativne prepreke", kaže Matić.

Matić podsjeća da je kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 izazvala potpuni zastoj u kulturnom i kreativnom sektoru, a posljedično i pogoršanje ionako nesigurnog statusa i problematičnih uvjeta rada umjetnika/ica i kulturnih i kreativnih radnika/ica.

Stanje je dodatno otežala i činjenica da nisu sve države članice u svojim Planovima oporavka i otpornosti namijenile dva posto sredstava za kulturu, a što je bio jedan od ključnih zahtjeva Europskog parlamenta.

"Činjenica je da su države članice velikim dijelom podbacile u potpori kulturnom i kreativnom sektoru i upravo zato je bilo važno sistematizirati i učiniti dostupnima postojeće programe europskog financiranja. Očigledno je da nacionalni proračuni ponovno ne odražavaju hitnost stanja u kojem se kulturni sektor našao. Bez snažnog kulturnog i kreativnog sektora, nema ni društvenog razvoja i ovim putem ponovno apeliram na sve države članice da izdvoje adekvatna sredstva kako bi se ublažile posljedice krize i potaknuo dugoročni razvoj sektora“, poručio je Matić, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 18:03