MOGUĆE POKRETANJA POSTUPKA

EUROPSKA KOMISIJA ŠALJE PISMO UPOZORENJA 'Kršite pravila na tržištu plina, poduzmite nešto!

Pula, 130108.Plinofikacija. Zemni plin iz Jadranskog primorja u Pulu ce prvo stici u industrijsku zonu. Ostali dio gradaske mreze ce se postupno mijenjati tako da bi cijela Pula do 2012. godine trebala biti spojena na zemni plin.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u četvrtak Hrvatsku da objasni kršenja pravila na tržištu plina i poduzme mjere, a Hrvatska sada ima rok od dva mjeseca da izvijesti Komisiju o poduzetim mjerama po tom pitanju.

Komisija je poslala tzv. obrazloženo mišljenje Hrvatskoj u pogledu njezinih propisa o tržištu plina. Trenutačni hrvatski propisi stvaraju neopravdane prepreke izvozu plina iz domaće proizvodnje, ograničavaju uvoz plina iz ostalih država članica i dovode do kašnjenja u otvaranju tržišta plina, što je u suprotnosti s pravilima o slobodnom kretanju robe, Direktive o plinu i Uredbe o plinu. Postojeći pravilnik o cijenama za potrošače koji nisu u kategoriji kućanstava i režim pristupa te raspodjele kapaciteta za sustave skladišta plina nisu u potpunosti u skladu s pravilima EU-a za unutarnje energetsko tržište, navodi Komisija.

Hrvatska sada ima rok od dva mjeseca kako bi obavijestila Komisiju o poduzetim mjerama za poboljšanje tog stanja. Ako Komisija ne bude zadovoljna s hrvatskim odgovorima, može odlučiti uputiti predmete Sudu Europske unije.

Komisija kao čuvar europskih ugovora može pokrenuti postupak zbog povrede europskih propisa.

Prvi korak u tom postupku je upućivanje pisma upozorenja, kojim se traže informacije o nekom pitanju od države članice. Država mora u određenom roku odgovoriti na to, najčešće u roku od dva mjeseca.

U slučaju da Komisija nije zadovoljna s odgovorima i zaključi da zemlja članica ne ispunjava svoje obveze prema europskom zakonodavstvu, Komisija upućuje zemlji "obrazloženo mišljenje", formalni zahtjev da se uskladi s europskim propisima, u kojem poziva članicu da izvijesti Komisiju o mjerama koje je poduzela po tom pitanju. Rok za odgovor je obično dva mjeseca.

Ako i nakon toga koraka Komisija zaključi da postoji neusklađenost s europskim propisima ona može slučaj predati Sudu Europske unije.

Dosadašnja praksa pokazuje da se 95 posto slučajeva povrede europskih propisa riješi prije upućivanja na Sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:16