PORUKA IZ BRUXELLESA

EUROPSKA KOMISIJA: 'Vukovar je u vašoj nadležnosti, ali jezična raznolikost je kamen temeljac EU'

Kada govorimo o dvojezičim natpisima, to je u nadležnosti država članica, poručuju iz EK
 Vlado Kos / CROPIX

BRUXELLES - Europska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, gdje su prosvjednici skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Dennis Abbott.

"Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima", rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

POBUNA ZBOG ĆIRILICE 'Policija zaustavila 28 autobusa koji su bili na putu za Vukovar'

Na primjedbu novinara da bi Komisija u ovom slučaju uputila oštru izjavu da je Hrvatska zemlja kandidatkinja, a ne punopravna članica, glasnogovornica Komisija Pia Ahrenkilde Hansen je rekla da je to hipotetsko pitanja na koje nema komentara.

Glasnogovornik Abbott je dodao da Komisija potiče "poštovanje i toleranciju, ali kada govorimo o dvojezičim natpisima, to je u nadležnosti država članica. Mi se u to ne možemo miješati".

Kazao je da Komisija razumije osjetljivost takvih pitanja i da poziva na toleranciju jer je poštovanje prema jezičnoj i kulturnoj raznolikosti jedno od temeljnih vrijednosti EU-a.

Karamarko: 'Pozivam Vladu da povuče odluku o postavljanju ploča'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je danas Vladu da povuče odluku o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru ustvrdivši da je njihovo postavljanje u tom gradu nezakonito, a to što su postavljene po noći i nerazumno.

Karamarko je u Virovitici, gdje sudjeluje na svečanoj sjednici skupštine Virovitičko-podravske županije, istaknuo da HDZ već duže vremena upozorava da se prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina dvojezične ploče mogu postavljati samo ako ne vrijeđaju dignitet većinskog naroda.

"Ploče se mogu implementirati jedino ako doprinose razumijevanju, suradnji i dijalogu većinskog naroda i nacionalnih manjina, to u Vukovaru u ovom momentu nije slučaj, izazivaju građane i vrijeđaju njihove osjećaje i to je nerazumna odluka Vlade", kazao je Karamarko i pozvao Vladu da povuče odluku o postavljanju i iskaže više razumijevanja i osjećaja i omogući Vukovaru da bude grad posebnog pijeteta.

Također smatra da je trenutak u kojemu se postavljaju ploče neprimjeren. "Noćas je poskupjelo gorivo, BDP nam je opet pao, umjesto da se Vlada bavi gospodarskim problemima i svima nama, pa i Vukovarcima omogući bolji život, oni idu vrijeđati, ne bave se onime što im je posao nego nekim svjetonazorskim pitanjima i bave se kopanjem po našim svježim ranama", izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:42