KRIZNO VRIJEME U EU

Europska komisija želi produljiti ublažene propise o državnoj pomoći do sredine 2021.

Vestager je do sada odobrila gotovo 3.000 milijardi eura državne pomoći, od čega 54 posto otpada na Njemačku
Margrethe Vestager
 John Thys/AFP

Blaži propisi koji vladama članica Europske unije dopuštaju da financijski pomažu kompanijama u svladavanju posljedica koronakrize mogli bi ostati na snazi do sredine 2021., kazala je u petak povjerenica EU-a Margrethe Vestager.

Europski propisi o državnoj pomoći jamče ravnopravno natjecanje na unutarnjem tržištu EU-a, a Komisija ih je ublažila u ožujku kako bi omogućila državnu pomoć kompanijama pogođenima koronakrizom.

Vestager je do sada odobrila gotovo 3.000 milijardi eura državne pomoći, od čega 54 posto otpada na Njemačku, a 14 posto na Francusku i Italiju.

"Osjećat ćemo posljedice krize još neko vrijeme i zato predlažemo da se Privremeni okvir produlji do sredine iduće godine i prilagodi kontinuiranim potrebama kompanija, uz paralelnu zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a", objasnila je u priopćenju povjerenica EU-a.

Predložila je da blaži propisi ostanu na snazi do 30. lipnja iduće godine kako bi se vladama omogućilo da kompanijama pomognu snositi fiksne troškove koje njihovi prihodi ne pokrivaju.

Vlade bi ujedno dobile više vremena za prodaju vlasničkih udjela u kompanijama na temelju neovisnih procjena njihove vrijednosti.

Prije no što donese odluku o produljenju koronaprograma, Komisija će tražiti povratne infomacije zemalja EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:34