ČLANICE UNIJE O SJEDNICI O MEDIJIMA Članice Unije o sjednici o medijima

Europska Unija: Sve u redu, ali zašto će o medijima raspravljati Vijeće za nacionalnu sigurnost?!

BRUXELLES - I u Europskoj Uniji počeli su se zanimati za inicijativu da Vijeće za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj raspravlja o sumnjama da se novac iz organiziranog kriminala koristio za stjecanje vlasništva nad medijima te o netransparentnom vlasništvu u nekim medijima.

No, ono što diplomati Europske Unije ne razumiju jest zašto bi o toj temi trebalo raspravljati upravo Vijeće za nacionalnu sigurnost.

- Možda je to u Hrvatskoj tako uređeno zakonom, ali mnogim europskim državama pomalo je čudno što o medijima raspravlja tijelo u kojemu sjede i ministar obrane i šef vojske - rekao nam je visoki diplomat EU.

Dodao je kako EU već dulje upozorava da se u cijeloj regiji zapadnog Balkana mora otkriti prava vlasnička struktura medija.

Pritisak na medije

- Poznato vam je da je povjerenik za proširenje Štefan Füle javno rekao da je transparentnost vlasništva nad medijima velik problem na Balkanu, da mediji nisu imuni ni na utjecaj organiziranog kriminala te da građani imaju pravo znati tko je pravi vlasnik medija - napomenuo je jedan naš sugovornik.

Ipak, u slučaju Hrvatske, tvrdi, rasprava o mogućem utjecaju organiziranog kriminala na medije nipošto se ne smije zlorabiti za eventualni pritisak na medije.

Neki naši sugovornici iz EU također smatraju da je organizirani kriminal sam po sebi ugroza nacionalnoj sigurnosti, ali kada se radi o bilo kojoj temi koja se tiče medija, takvo bi se tijelo po pravilu trebalo držati što dalje.

U EU kažu da će se zanimanje za položaj medija u Hrvatskoj i nastavak osiguranja slobode izražavanja i neovisnosti medija nastaviti i nakon što Hrvatska sljedećih dana zaključi pregovore o članstvu u EU.

To će biti i predmet izvješća o napretku, koje će Europska komisija objaviti o Hrvatskoj 12. listopada.

Izvješće o napretku

Tada će Hrvatska, za razliku od drugih kandidata za koje će se također objaviti izvješća o napretku, već imati zaključene pregovore o članstvu.

U Europskoj Uniji ponavljaju da su mediji jedan od važnijih stupova svakog društva, pa tako i hrvatskog. Zato je važno osigurati da ni organizirani kriminal ni politički interesi nemaju utjecaj na uređivačku politiku medija.

Hrvatska je godinama kritizirana zbog političkog pritiska na medije, koji se, prema ocjenama Europske komisije, najviše koristio na lokalnoj razini. U Bruxellesu su inzistirali i na neovisnosti javne radiotelevizije. Zasad se, prema ocjeni EU, u Hrvatskoj poštuje sloboda medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:41