ROBERT TRAVAŠ

EUROPSKI DAN ODVJETNIKA Šef HOK-a oštro o odnosu EU prema hrvatskim odvjetnicima

 Boris Kovačev/CROPIX

U sklopu obilježavanja Europskog dana odvjetnika predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš oštro je progovorio o odnosu koji ima EU prema hrvatskim odvjetnicima tvrdeći da su u neravnopravnom položaju u odnosu na kolege u starim članicama EU, te da im se neka rješenja pokušavaju nametnuti zaobilaženjem Ministarstva pravosuđa, preko Ministarstva gospodarstva.

- Kao što znamo, sloboda izražavanja je jedno od osnovnih ljudskih prava, to je jedan od temelja europske civilizacije i nerazdvojivi dio ljudskih sloboda. No nedavno smo svjedočili i svjedočimo svakodnevnim napadima na slobodu izražavanja, i to napada koji idu čak do terorističkih napada i fizičke likvidacije onih koji drugačije misle i izražavaju to svoje mišljenje. Odvjetnici su jedni od zaštitnika i čuvara te slobode te upravo odvjetnici zastupaju one koji ne mogu ostvariti ili su im ugrožena ljudska ili bilo koja druga ustavom i zakonima zagarantirana prava - kazao je uvodno Travaš.

Naglasio je da je odvjetništvo specifičan dio pravosuđa, a ne klasična gospodarska djelatnost i da iz toga proizlaze osnovne razlike iz našeg gledišta i nastojanja i politike EU koja ne uvažava specifičnosti struke nego nameće anglosaksonske modele obavljanja odvjetništva i izjednačuje odvjetništvo s bilo kojom drugom klasičnom gospodarskom djelatnosti.

- Europska komisija ponekad kroz Ministarstvo gospodarstva traži neke promjene u hrvatskom odvjetništvu jer im takve ideje za sada ne mogu proći kroz Ministarstvo pravosuđa, kao nadležno ministarstvo za odvjetništvo, koje razumije bit i ulogu odvjetništva u pravnom sustavu i zaštiti i ostvarenju prava građana. Tako nas guraju u klasično gospodarstvo koje mi nismo. Ministarstvo gospodarstva je u tom procesu ponekad samo nekritični poštar koji od nas traži očitovanja i provedbe, a ne štiti naše interese iako se radi o hrvatskom ministarstvu koje bi prvenstveno trebalo štititi i naše legitimne interese, a ne bespogovorno i nekritički tražiti provođenje prijedloga Europske komisije - kaže Travaš.

Navodi da se kod nekih upita i obrazloženja EK u odnosu na odvjetništvo navode odluke Europskog suda radi podupiranja stajališta i traženja EK, ali se ne spominju ili se različito tumače dvije presude tog istog Europskog suda (npr. glede tarife, presude u predmetima Ardunio C-35/99 i Cipolla C-94/04) koje idu u korist hrvatskog tumačenja problema.

- Stvara se dojam da smo ponekad kao nova članica i poligon za pokušaje provođenja nekih novih ideja pa ako ovdje prođu onda će postojati primjer i osnova za primjenu i u drugim državama članicama EU. Traženja EK ne treba gledati i provoditi nekritički nego treba voditi brigu i o specifičnostima našeg društva i našim nacionalnim interesima. Ne trebamo opet opravdavati povijesnu izreku i ne smijemo opet biti dobri sluge loših gospodara - poručio je Travaš.

Zakon o odvjetništvu potpuno je, nastavio je, usuglašen s Direktivama i odvjetnici poštuju zakonske obveze, ali se sloboda poslovnog nastana i pružanja usluga mora sagledavati uvažavajući osnovne ideje i temelje EU, a jedna od njih je i ravnopravnost svih država članica i njenih građana. - Ne možemo se oteti dojmu da je u politici EU ta ravnopravnost malo narušena u korist starih i velikih članica EU i kad dolazi do temeljnih problema i pitanja ne bih rekao da smo svi ravnopravni (npr. izbjeglička i migrantska kriza najbolje pokazuje kako članice odmah pribjegavaju prvenstveno zaštiti nacionalnih interesa, a ne zajedničkih interesa). Nitko me ne može uvjeriti da su u nastupu na tržištu odvjetničkih usluga pa i na hrvatskom tržištu odvjetničkih usluga ravnopravni u startnoj poziciji odvjetnik ili odvjetničko društvo iz nekog hrvatskog manjeg ili većeg grada i s druge strane npr. odvjetnička tvrtka iz Londona koja ima više stotina odvjetnika i javlja se na javni natječaj u Hrvatskoj ili savjetuje kod poslovnih i financijskih transakcija u Hrvatskoj - istaknuo je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Kaže da je teško ili nemoguće da hrvatsko odvjetničko društvo ili neki samostalni odvjetnik otvori ured u npr. Londonskom Cityju i da tamo ravnopravno krene u tržišnu utakmicu sa odvjetničkim tvrtkama koje imaju više stotina ili par tisuća zaposlenih odvjetnika i know how koji se o tim uvjetima poslovanja prikupljao i stvarao bar 50 godina duže nego u RH.

- U Hrvatskoj danas ima 4600 odvjetnika, od toga njih 2300 u Zagrebu, a od tih 2300 u Zagrebu njih 800 ima blokiran račun pa je to još jedan od dokaza stanja u odvjetništvu i gospodarstvu države što definira naše startne pozicije u tržišnom natjecanju. Naš broj raste za oko 8% godišnje jer jedini zapošljavano mlade pravnike ili one koji su dobili otkaze. Neplanirano se školuju pravnici, a vrata zaposlenja u pravosuđu ili gospodarstvu su im zatvorena pa preostaje pokušaj u odvjetništvu iako to nije njihov prvi izbor što nije dobro ni za struku ni za te kolege - opisao je stanje u odvjetništvu predsjednik njihove Komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:17