JANEZ LENARČIČ

Europski povjerenik za krizne situacije posjetio Petrinju: ‘Moja poruka je - niste sami! A ovo je i dokaz toga...‘

Ova godina je bila iznimno teška, kao i veći dio svijeta pogodila su vas dva vala epidemije, ali i serije razornih potresa, rekao je
Janez Lenarčič
 Ronald Gorsic/Cropix

U pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića Petrinju su u srijedu poslijepodne posjetili povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

- Europska unija je sazdana na solidarnosti. Hrvatska je više puta pokazivala solidarnost sa članicama EU koje su bile u sličnim situacijama. Nažalost, došao je trenutak da smo i mi u takvoj situaciji. Danas smo svi skupa ovdje prije svega da vidimo kako pomoći onima koji su najpogođeniji, a onda i vidjeti kako dalje pomoći ovom području koje još uvijek tresu potresi. To je naša današnja poruka, rekao je Božinović.

Lenarčič je izjavio kako je u Petrinju došao da izrazi solidanost građanima Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske.

- Ova godina je bila iznimno teška, kao i veći dio svijeta pogodila su vas dva vala epidemije, ali i serije razornih potresa. Izražavam sućut onima koji su izgubili najmilije, onima koji su ozlijeđeni i onima koji su izgubili imovinu, rekao je povjerenik Europske unije za upravljanje kriznim situacijama.

- Moja poruka je - niste sami. S vama nije samo cijela Hrvatska, već i cijela Europska unija. Manje od 24 sata od potrese, već je 14 država plus Turska ponudilo pomoć. U nekim kategorijama i veću nego što je Hrvatska tražila. To je dokaz da niste sami te da je solidarnost Europske unije aktivna i da postoji, izjavio je Lenarčič.

image
Janez Lenarčič i Davor Božinović
Ronald Gorsic/Cropix

- Kontejneri za smještaj su već počeli pristizati. Slovenija je još sinoć dopremila dio kontejnera. To je akcija koja već teče i mislim da su iz nekoliko zemalja takve smještajne jedinice već na putu. Ovo je bio prvi naš zahtjev. Bit će ih još. Treba i nama nešto vremena da procijenimo koje su naše potrebe, rekao je Božinović i ustvrdio da će te smještajne jedinice stiću u najkraćem mogućem roku.

- Nije zabilježena nijedna krađa tuđe imovine, a policijski službenici će pratiti sigurnosnu situaciju dokle god će biti potrebno, istaknuo je Božinović.

Podsjetimo, Lenarčič se ranije tijekom dana sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:12