UŽAS NA BAJAKOVU

Europski sud: Hrvatska mora platiti 20.000 eura migrantu iz Maroka koji je preživio požar u policijskoj stanici

U požaru u policijskoj postaji na Bajakovu poginula su trojica migranata

Granični prijelaz Bajakovo (ilustrativna fotografija)

 Emica Elvedji/CROPIX

Prema odluci Europskog suda za ljudska prava, Hrvatska mora ilegalnom migrantu Abdeljalilu Daraibouu, marokanskom državljaninu, isplatiti 20.000 eura kao nematerijalnu štetu za strah i ozljede pretrpljene u požaru koji je izbio 27. ožujka 2015. u postaji granične policije u Bajakovu.

Toga dana ujutro policija je u kamionu koji je iz Srbije ušao u Hrvatsku našla Daraiboua i još tri ilegalna migranta. Priveli su ih u postaju granične policije Bajakovo, koja je služila kao centar za zadržavanje ilegalnih migranata. Svu četvoricu smjestili su u podrumsku prostoriju i tu su trebali čekati protjerivanje natrag u Srbiju. Pokazalo se, međutim, da ih policija nije dobro pretresla, niti ih je dobro čuvala.

U kratkom opisu odluke navodi se kako su unijeli upaljač i zapalili posteljinu, ali nisu uspjeli kontrolirati vatru i požar se brzo proširio. Kad su shvatili da je izbio požar, policajci su reagirali, ali se tragedija više nije mogla izbjeći. Migrant iz Sirije poginuo je na mjestu događaja, a dvojica su ubrzo podlegla ozljedama. Daraibou, koji je tad imao 23 godine, zadobio je opekline podlaktice, šake, potkoljenice i stopala zbog čega je morao biti operiran. Ozlijeđeno je i osam policajaca koji su gasili požar.

Teške opekline

Europski sud u odluci objavljenoj u utorak navodi kako je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru odmah pokrenulo istragu, a kazneni postupak trajao je dvije i pol godine. Istraga se vodila protiv policajaca i to radi propusta, ali je kazneni postupak bio pokrenut i protiv preživjelog migranta Daraiboua zbog podmetanja požara. Policajci su u kaznenom postupku oslobođeni odgovornosti, a Daraibou je deportiran u Maroko, pa je u lipnju 2019. godine istraga protiv njega obustavljena.

image

Davor Božinović

Damir Krajac/CROPIX

MUP je nakon ove nesreće proveo internu istragu i protiv dvoje policajaca koji su bili zaduženi za čuvanje ilegalnih migranata pokrenuo stegovni postupak. Njihova je odgovornost bila što ilegalne migrante prije zatvaranja nisu dobro pregledali, pa su kod sebe imali upaljač, pušili su u ćeliji i na kraju zapalili posteljinu. Uza sve su ih jedno vrijeme ostavili bez nadzora. Jedan je policajac otišao ispunjavati formulare, odnosno rješavati birokraciju, a drugi im je za to vrijeme pripremao večeru.

Daraibou je u svojoj tužbi pred Europskim sudom za ljudska prava podignutoj protiv Hrvatske tvrdio kako mu je propustima hrvatske policije povrijeđeno elementarno ljudsko pravo na život.

Razumna zaštita

Sud je naveo da se nije mogao očitovati o svim navodima tužbe zbog nedovoljno dostupnih informacija. Primjerice, nije bilo vještačenja o mjerama zaštite od požara u PP Bajakovo.

No utvrdio je da vlasti Daraibouu nisu pružile dovoljno razumnu zaštitu života i tijela, a nije odgovoreno ni na šira institucionalna pitanja od pretresa osumnjičenih do uvjeta pritvaranja kako bi se spriječile buduće nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:14