PRESUDA

Europski sud: Hrvatska mora platiti 40.000 eura odštete obitelji poginule Afganistanke Madine (6)

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno.
 Hanza Media

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja, prenosi N1.

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, između kojih i sutkinja Ksenija Turković. Sud je između ostalog zaključio i kako hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Hrvatska mora platiti 40 tisuća eura odštete, ali i troškove suđenja od 16.700 eura.

Nije nastupila zastara za kazneni progon odgovornih

“Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitleji Hussini. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih”, izjavila je za N1 Sanja Bezbradica, odvjetnica obitleji Hussini.

Podsjetimo, šestogodišnja Madina izgubila je život na tračnicama nakon što je hrvatska policija uskratila zahtjev za azilom cijeloj obitleji i uputila ih da po pruzi u noći krenu iz Hrvatske prema Srbiji.

Odluka Suda

“U današnjoj odluci u slučaju M.H. i ostali protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava zaključio je:

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u vezi istrage u smrt kćeri afganistanske obitelji

– sa šest glasova naprema jedan, da je došlo do kršenja Članka 3. (zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana) u odnosu na djecu podnositelja

– jednoglasno, da nije došlo do kršenja Članka 3 u odnosu na odrasle podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članaka 5 i 1 (pravo na sigurnost i slobodu) u odnosu na sve podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 4. protokola br. 4 Konvencije (zabrana kolektivnog izbacivanja stranih državljana) u odnosu na majku podnositeljicu i njenih petero djece, i

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 34. (pravo na individualni zahtjev) u odnosu na sve podnositelje.

Slučaj se odnosio na smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana, MAD.H., koju je udario vlak nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu. Također se djelomično odnosio na zadržavanje (u pritvoru) podnositelja tijekom njihovog traženja međunarodne zaštite. Sud je dodatno zaključio da je istraga u smrt djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavale temeljito. Također, Sud drži da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprječavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, među ostalim, ograničavala pristup odvjetniku”.

Podsjetimo, roditeljima i osmero braće i sestara malene Madine Hussini, koja je 2017. godine poginula nakon što je podletjela pod vlak u blizini hrvatsko-srpske granice, usvojena je u travnju ove godine ustavna tužba u vezi s postupkom u kojem su tražili zaštitu u Hrvatskoj.

Ustavni sud je utvrdio da MUP i upravni sudovi nisu s dostatnom izvjesnošću utvrdili da je Srbija tzv. sigurna treća zemlja i da tražiteljima azila ne bi prijetilo vraćanje u zemlju podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 10:06